Dit zijn de Foodhelden van 2023

27 november 2023 Nina Slagmolen/Food100
De voedselinnovators van de Food100 kwamen vrijdag 24 november samen voor de bekendmaking van de zes Foodhelden van 2023. Dit zijn Serdar Tolenaar van Mama’s Maaltijden, Sarah van Buren van Jonge Klimaatbeweging, Ivar van Dorst van Ekoto, Bas Turk van TommyTomato, Marieke Creemers van Aeres Hogeschool, en Aaliyah Bochhah van Mama’s Koelkast.

De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Uit deze lijst heeft een vakjury de 6 meest impactvolle voedselveranderaars gekozen: de foodhelden van 2023.

Duurzamer voedselsysteem

“Food100 wil mensen die zich inzetten voor een duurzamer voedselsysteem een duwtje in de rug geven”, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-juryleden. “De lijst symboliseert al het harde werk, de overtuiging en de bezieling van niet alleen de honderd personen op de lijst, maar al die duizenden mensen die vechten voor een duurzamer voedselsysteem. 
Ook deze zes Foodhelden van 2023 staan op de schouders van alle andere voedselveranderaars. Zij hebben zich onderscheiden door bijzondere moed, doorzettingsvermogen en koppigheid. Maar ook met hun overtuiging dat ‘er geen andere keus is’ en hun vermogen om dat met daden en woorden te communiceren. 
Met het kiezen van de Foodhelden hopen we de diversiteit in aanpak, leeftijd en impact te laten zien van de Nederlandse voedselveranderaars. We roepen iedereen op om deze Foodhelden en de rest van de Food100-lijst te steunen waar mogelijk, want alleen dan verandert er echt iets.”

Foodhelden onder de 35 jaar

Serdar Tolenaar | Mama’s Maaltijden
Sedar Tolenaar had de ambitie om in zijn PLUS-supermarkt écht lekkere maaltijden aan te bieden om zo klaar te zijn voor de toekomst. Hij nam drie koks in dienst en begon Mama’s Maaltijden. Er zijn meerdere Mama’s aangesloten om authentieke gerechten te serveren uit verschillende werelddelen. De mama’s koken volgens originele recepten, pittige gerechten worden bijvoorbeeld niet aangepast aan de Nederlandse smaak. Met hun Stichting 'Iedereen verdient een Mama' zetten de founders van Mama's Maaltijden zich in om jongeren die opgroeien zonder mama extra aandacht te geven, bijvoorbeeld door een bijdrage voor sportles, begeleiding naar een baan of opleiding of het waarmaken van hun lang gekoesterde dromen.

Sarah van Buren | Jonge Klimaatbeweging
Sarah is een gepassioneerde klimaatactivist, feminist en freelancer, die zich inzet voor een rechtvaardiger voedselsysteem voor producent en consument met als centrale thema jongerenparticipatie. Haar droom is om de harmonie met de natuur te herstellen en het evenwicht tussen de mensheid en moeder aarde terug te brengen. Met haar bedrijf de Groene Campaigner biedt Sarah jongeren een podium en als themamanager Voedsel bij de Jonge Klimaatbeweging werkt ze aan jongerenparticipatie binnen het landbouw en voedselsysteem in Nederland. Recent presenteerde ze met een groep jongeren het ‘Menu voor Morgen’ aan minister Adema: de toekomstvisie van jongeren voor ons voedselsysteem.

Ivar van Dorst | Ekoto
Ivar is de gedreven oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto. Ivar wil de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen versnellen. In de boerderijwinkel zijn alleen duurzame producten te vinden uit een transparante keten. Bij Ekoto wordt ook onderzoek gedaan naar het herintroduceren van Nederlandse bonenrassen, een manier om de eiwittransitie te versnellen. De boerderij doet aan gemeenschapslandbouw, waar oogstdelers naar draagkracht aan kunnen deelnemen. Met hard werken en een sterke drive wil Ivar het betere alternatief op iedereens bord brengen.

Foodhelden 35 jaar en ouder

Bas Turk | TommyTomato  
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Eetgewoontes draag je je leven lang mee, dus toen Bas Turk hoorde dat kinderen veel te weinig groente eten, besloot hij om vegetarische lunches bomvol groenten te ontwikkelen. Zonder een achtergrond in het onderwijs of in de voeding, bedachten Erik en Bas het concept voor TommyTomato.  Hun uitgangspunten waren: Het moet geen gedoe voor scholen opleveren en alle kinderen moeten kunnen meedoen, rijk en arm. Ze maakten het hun missie om kinderen samen groente te leren eten in de klas. Inmiddels hebben ze al 6000 kinderen en 109 scholen aan een gezonde schoollunch geholpen, in totaal al meer dan 300.000 lunches.

Marieke Creemers | Aeres Hogeschool
Als docent, onderzoeker en adviseur is Marieke een van de meest originele transitiedenkers in het Nederlandse voedseldebat. De jury is in het bijzonder onder de indruk van haar recente inzet om het onderwijscurriculum van de Aeres Hogeschool te vernieuwen, om studenten de kennis en skills bij te brengen die nodig zijn voor de transitie van het voedselsysteem. Zij is daarmee een grote inspiratiebron voor andere food- en agri-opleidingen.

Aaliyah Bochhah | Mama’s Koelkast
Er komen veel aspecten van positieve verandering en duurzaamheid samen in het ondernemerschap van Aaliyah: vrouwenemancipatie, ondernemerschap stimuleren onder moeders en zorgen voor meer waardering voor eten uit allerlei culturen. Mama’s Koelkast verzorgt catering waarbij mama’s niet alleen koken, maar ook de de mooiste verhalen vertellen over hun recepten en de geschiedenis ervan. Met de academie leidt Aaliyah vrouwen op tot zelfstandig ondernemer in de foodsector. Aaliyah is het afgelopen jaar enorm gegroeid in haar ondernemerschap en de impact die ze maakt. Ze stimuleert  een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien: vrouwen die al jarenlang binnenshuis koken.

Initiatiefnemers Food 100

AgriFood Capital
AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en kennisinstellingen in de regio Noordoost-Brabant. Voedselmakers die geloven dat de manier waarop we vandaag voedsel maken en eten, het verschil maakt voor morgen. Samen werken ze aan de slimste en duurzaamste voedselketens, van boer tot bord. Precies, circulair, waardevol en verbonden.

Food Hub
Food Hub ontwikkelt, in opdracht of op eigen initiatief, opleidingen, trainingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie. Food Hub helpt bedrijven, overheden en professionals om de veranderende wereld van voedsel en landbouw beter te begrijpen. De doelstelling van Food Hub is de transitie naar een eerlijk, gezond, lekker en duurzaam voedselsysteem te blijven aanjagen.

Food Inspiration
Food Inspiration is een multimediaal inspiratie-platform voor professionals binnen de wereld van eten, drinken en gastvrijheid. Food Inspiration helpt haar volgers om succesvol te blijven binnen de turbulente wereld van food en hospitality. Food Inspiration organiseert daarnaast sinds 2009 jaarlijks het grootste foodcongres van de Benelux - de Food Inspiration Days - en publiceert elk jaar het gezaghebbende Food Inspiration Trendreport.

Slow Food Youth Network
Slow Food Youth Network (SFYN) is dé jongerenbeweging voor jongeren die zich bezighouden met voedsel, duurzaamheid en de transitie naar een goed, clean en fair voedselsysteem. Bij SFYN worden jongeren gezien als dé toekomst van ons voedsel, dus worden ze meegenomen in het voedselsysteem door een academie, campagnes en projecten waarbij verbinding centraal staat. Van producent tot consument, van boer tot kok: iedereen kan zich bij SFYN aansluiten.

Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door ABAB, BO Akkerbouw, Food Impactors Summit en Rabobank.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?