Het Ministerie van Productie, Export, Investeringen en Visserij van Ecuador is akkoord met het Nationale Tonijn-actieplan (PAN ATUN). Hiein zijn doelstellingen en strategieën vastgesteld voor het behoud en de certificering van de duurzaamheid van de industriële tonijnvisserij.

Ecuador is de grootste tonijnproducent van het oostelijke deel van de Stille Oceaan en de op één na grootste ter wereld. Met een vangst van circa 300 duizend ton per jaar heeft het land de grootste tonijnvloot (113 visserijschepen) en het grootste verwerkingsvermogen (21 conservenfabrieken) van de regio. Eind 2019 gaf de Europese Unie een gele kaart aan de tonijnvisserij in Ecuador. 

Duurzame industriële tonijnvisserij

In het plan staan verschillende doelstellingen en strategieën. Zoals het streven naar minder bijvangst, het verbeteren van systemen voor het toezicht op en beheer van milieueffecten en het versterken van het nationaal traceringssysteem, het ontwikkelen van milieu-educatieprogramma´s, uitbreiding en communicatie, en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en institutionele ontwikkeling om beter te reageren op bedreigingen van deze belangrijke sector.

Guillermo Moran, directeur van Tunacons*, een concern van vijf tonijnbedrijven van Ecuador, zegt: “Met dit Ministerieel Akkoord laat Ecuador eens te meer zien dat het zich inspant voor een duurzaam gebruik van de mariene rijkdommen en voor de versterking van de strategische gebieden van deze productieketen, wat ertoe strekt mogelijke acties van de illegale visvangst weg te nemen. Dit is het resultaat van een gecoördineerde samenwerking tussen de voor visserij bevoegde nationale autoriteit, beroepsverenigingen van tonijnvissers, maatschappelijke organisaties en andere bij de keten betrokken actoren.”

MSC-certificeringsproces

Met het nieuwe plan is een reactie op de Europese gele gaat. Daarnaast wil de regering het MSC-certificeringsproces voor de tonijnvangst bevorderen. Dit proces startte in 2016 toen er, in samenwerking met WWF Ecuador, een project ter verbetering van de visserij werd geïmplementeerd. Dit project helpt de visserijsector in Ecuador om zich beter te positioneren voor de MSC-standaard door nog openstaande kwesties en problemen in verband met duurzaamheid op te lossen. Het certificeringsproces wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond.

De volgende stappen bestaan uit het ontwikkelen van publiek-private samenwerking voor onmiddellijke implementering van het Nationale Tonijn-actieplan. Tunacons verwacht dat dit gesteund wordt door maatschappelijke organisaties als het WWF en andere organisaties en instellingen voor nationale en internationale samenwerking.

*De Tuna Conservation Group (Tunacons) bestaat uit vijf toonaangevende tonijnbedrijven in Ecuador en de regio. Dit zijn Negocios Industriales Real, Eurofish, Grupo Jadran, Servigrup en TRI MARINE.

Altijd op de hoogte blijven?