Feast for the Eyes toont geschiedenis voedselfotografie

In het FOAM museum in Amsterdam loopt vanaf 21 december een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling gaat over voedselfotografie en heet ‘Feast for the Eyes’.

Bij Feast for the Eyes gaat het niet zomaar om voedselfotografie. De tentoonstelling laat de geschiedenis van de voedselfotografie zien. Op gebied van kunst, maar ook op gebied van commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek.

Belangstelling

Voedsel heeft een complexe vorm, heeft een betekenis en is makkelijk beschikbaar. Daarom is het een veel gefotografeerd onderwerp. Van kookboeken tot stillevens, het is te zien bij Feast for the Eyes. De belangstelling voor voedselfotografie en voedsel als onderwerp is de afgelopen jaren fors toegenomen door de grote groei van sociale media. Op Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter worden foto’s gedeeld met betrekking tot voedsel.

Betekenis

Foto’s van voedsel kunnen verschillende boodschappen uitdragen. Zo laten mensen op sociale media bijvoorbeeld zien wat ze op het moment aan het eten zijn, maar foto’s van voedsel kunnen ook een levensstijl of natie vertegenwoordigen, hoop of wanhoop, honger of overdaad uitstralen. De tentoonstelling onderzoekt hoe voedsel wordt weergegeven en wat de betekenis ervan kan zijn door middel van drie thema’s: ‘Still Life’, ‘Around the Table’ en ‘Playing with Food.’

Categorieën

Bij de categorie ‘Still Life’ worden er, zoals de naam al zegt, stillevens getoond van voedsel. Bij de categorie ‘Around the Table’ vind je foto’s die gaan over de rituelen om voedsel heen, hierbij wordt er ook gekeken naar verschillende culturen. ‘Playing with Food’ laat zien wat er gebeurt als je humor en ironie combineert met voedsel. Al deze categorieën worden gecombineerd met de geschiedenis van de foto’s over voedsel, zodat de verschillen tussen vroeger en nu zichtbaar zijn.

Meer over
Lees ook
Klimaatbewustzijn consument groeit

Klimaatbewustzijn consument groeit

De helft van de Nederlanders is zich bewust van de impact die dagelijkse producten hebben op het klimaat, maar bij slechts een klein deel is de klimaatimpact van een product bepalend bij de keuze in de supermarkt. Dat blijkt uit een enquête van Climate Neutral Group. Ruim de helft van de respondenten van het onderzoek zegt zich zorgen te maken over...

Slechts vier elementen nodig

Slechts vier elementen nodig

“Of je nu een beginneling bent of al tientallen jaren ervaring hebt, je leert nieuwe smaakdimensies ontwikkelen bij alles wat je kookt.” Aldus Michael Pollen in het voorwoord van Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat. Haar boek draait om de vier elementen waarmee je kunt koken en variëren als een professional. Zout, vet, zuur, hitte “Er zijn maar...

Onduidelijke waarschuwing op voedseletiketten

Onduidelijke waarschuwing op voedseletiketten

Door onduidelijke allergenenwaarschuwingen op voedseletiket krijgen mensen met een voedselallergie regelmatig een allergische reactie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO onder 157 mensen met een voedselallergie. 46 procent van deze patiënten kreeg door onduidelijke informatie op voedseletiketten een of meerdere allergische reacties....