Hollandse Nieuwe het wachten waard

23 juni 2023 Redactie Vismagazine Goffe Struiksma / Nederland Visbureau

Na een week vertraging is de nieuwe haring vanaf vandaag, 23 juni, weer overal verkrijgbaar. Die vertraging heeft de haring goed gedaan. Want de kenners zijn te spreken over de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe.

“Na een aantal spannende weken, starten we het seizoen met haring die van goede kwaliteit is”, zegt Gerbrand Voerman, voorzitter Nederlandse Haringgroothandelsvereniging en bestuurslid van het Nederlands Visbureau tijdens de veiling van het eerste vaatje. “De consument die een ‘Hollandse Nieuwe’ gaat happen wordt niet teleurgesteld.”

Haringvangst 2023

De opening van het haringseizoen stond gepland voor 14 juni, maar de haring had nog niet het juiste vetpercentage. Dat is nu in orde. Het keurpanel – bestaande uit haringdeskundigen Rien Motshagen, visspecialist Gamba Seafood, Erik Tas, chef-kok en eigenaar van restaurants ’t Ganzenest en Bij Erik en Hans Fentsahm van de gelijknamige vishandel – is te spreken over de kwaliteit van de nieuwe haring. “Hier kunnen wij heel kort over zijn; het was het wachten waard!”, luidde hun oordeel tijdens de veiling

Hollandse Nieuwe

De ‘Hollandse Nieuwe’ draagt het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ en mag uitsluitend worden gebruikt voor haring die in de periode van mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht. Na deze periode mag alleen nog de naam ‘Hollandse maatjesharing’ worden gevoerd.

Duitse en Belgische haringliefhebbers

Niet alleen in Nederland is de haring in trek, jaarlijks vinden veel maatjesharingen ook hun weg naar Duitse en Belgische consumenten. De visserij op Noordzeevisharing wordt sinds 2006 succesvol getoetst aan de criteria van het duurzaamheidslabel MSC. Van het jaarlijkse haringquotum (dit jaar bijna 400.000 ton, voor 2024 is het onafhankelijk wetenschappelijk advies bijna 520.000 ton) wordt slechts een klein deel, zo’n 25.000 ton gevangen die geschikt is te worden verwerkt tot ‘Hollandse Nieuwe’. Het gaat in totaal om zo’n 180 miljoen haringen, waarvan 90 miljoen in Duitsland worden geconsumeerd en van de andere helft zo’n 75 miljoen in Nederland en 15 miljoen door onze Zuiderburen (België).

Altijd op de hoogte blijven?