Kees Hartevelt wint Nationale Haring Smaaktest

8 juli 2022 Redactie Vismagazine

De haring van Kees Hartevelt uit Leiden is de lekkerste van Nederland. Dat bepaalde een jury van tien prominente proevers woensdagavond 6 juli bij de Smitsloo Groep Nationale Haring Smaaktest.

De Smitsloo Groep Nationale Haring Smaaktest is een consumenten smaaktest. Onder notarieel toezicht proeft een jury blind de haringen van de deelnemers en geven punten. De notaris – bij deze editie  Janbert Heemstra, van De Clercq Advocaten/Notariaat – telt de punten op.

Hartevelt van het Diamantplein in Leiden had de meeste punten en won de Haring Trofee. Op de tweede en derde plaats eindigden de viswinkels Schuitemaker uit Katwijk en Valkversmarkt uit Voorschoten.

Jury van prominenten

De jury bestond uit tien prominenten. In 2022 waren dit: oud staatssecretaris Fred Teeven, tv-journaliste Catherine Keyl, oud Nederlands Elftal speler René van de Kerkhof, strafpleiter Natacha Harlequin, bestseller auteur Jeroen Windmeijer, directeur Raad Nederlandse Detailhandel Eus Peters, inspecteur-generaal Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit Gerard Bakker, de burgemeester van Oegstgeest Emile Jaensch, zanger Theo van Es en hoofdsponsor Menno Smitsloo.

Haring Smaaktest

De Smitsloo Groep Haring Smaaktest kent een open inschrijving. In samenspraak met de vishandel stelde de organisatie een longlist van titelkandidaten op. Dit leidde tot de shortlist van genomineerde viswinkels, die kans maakte op de Haring Trofee.

De organisatie begon in 2015 als regionale consumenten smaaktest, met een simpel concept. Prominenten proeven ‘blind’ alle haring onder gelijke omstandigheden en onder notarieel toezicht. Zo weten consumenten waar zij terecht kunnen voor de beste haring. De test is in samenspraak met de visbranche ontwikkeld.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?