Kunstmatige riffen geplaatst in Waddenzee

Kunstmatig rif Zeeland_foto Reindert Nijland_Reefsystems

Kunstmatig rif in Zeeland (foto: Reindert Nijland/ReefSystems)

In de Waddenzee bij de Lauwersmeerdijk zijn kunstmatige riffen en getijdenpoelen geplaatst. De komende drie jaar wordt onderzocht of deze speciaal ontworpen elementen de biodiversiteit vergroten. 

Het plaatsen van het kunstmatige rif is een project van waterschap Noorderzijlvest. "Om ons land te beschermen tegen overstromingen hebben we dijken aangelegd", staat er te lezen op de website. "Hierdoor is de geleidelijke overgang tussen wad en land verdwenen met negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit en natuur. Voor de versterking van de Groningse Lauwersmeerdijk is het waterschap Noorderzijlvest samen met haar partners aan de slag met extra’s voor de natuur op en rond de dijk."

Rif-elementen

In totaal worden er tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen geplaatst bij de Lauwersmeerdijk. De rif-elementen zijn gemaakt van beton en dienen als schuil-, rust- en paaiplekken gemaakt voor vissen en schelpdoeren. Daarnaast kunnen mosselen, oesters, weekdieren en algen zich aan de elementen hechten. De getijdenpoelen moeten de groei van zeedieren en -planten stimuleren. 

Het doel van de proef is meer biodiversiteit. Rijksuniversiteit Groningen en hogeschool Van Hall Larenstein monitoren dit de komende drie jaar en kijken welk element het beste resultaat geeft. In Zeeland loopt een soortgelijke proef, vertelt Max Dijkstra van Reefsystems aan RTV Noord. Hij is een van de leveranciers van de rif elementen. Volgens hem zijn "de resulaten in Zeeland veelbelovend". 

Naast de biodiversiteit hebben de riffen en de getijdenpoelen ook nog een andere functie. Ze moeten ook bijdragen aan de stevigheid van de dijk, door bijvoorbeeld de golfslag te breken.

 

 

Dossiers
Lees ook
Zeeleven en windmolens

Zeeleven en windmolens

Vattenfall en De Rijke Noordzee onderzoeken hoe windmolenparken op zee biodiversiteit kunnen bevorderen. Door openingen in de windturbines te maken, kunnen vissen en ander zeeleven zich makkelijker verplaatsen, eten vinden of zich nestelen.

8.500 hectare visgebied sluit voor garnalenvissers

8.500 hectare visgebied sluit voor garnalenvissers

Voor het einde van 2021 sluit 8500 hectare visgebied voor de garnalenvissers. Deze herfst sluit het Eierlandse Gat tussen Vlieland en Texel. Het Waddenfonds heeft negentien vissers uitgekocht. Het fonds betaalde 10 miljoen voor de vergunningen.

Verstegen aangesloten bij Circulaire Bio-economy Alliance

Verstegen aangesloten bij Circulaire Bio-economy Alliance

Verstegen Spices & Sauces B.V. is aangesloten bij de Circulaire Bio-economy Alliance (CBA). Deze alliantie van investeerders, bedrijven, lokale gemeenschappen, gouvernementele en niet- gouvernementele organisaties wil de circulaire bio-economie bevorderen en wereldwijd herstellen.