Natuurorganisaties willen stop garnalenvisserij

garnalen_Vis 4-2018

Een coalitie van vijftien natuurorganisaties roepen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om de tijdelijke vergunning voor de garnalenvisserij in de Nederlandse Natura 2000-gebieden in te trekken.

De vergunning voor de garnalenvisserij verliep 1 januari, maar de garnalenvissers hebben de toestemming een gedoogbeschikking voor de komende negen maanden gekregen van het ministerie van LNV. Voorwaarde hierbij is dat de vissers de stikstofuitstoot moeten reduceren.

Gedoogperiode

“Enerzijds zijn we tevreden dat er besloten is tot een gedoogperiode, anderzijds lijkt een periode van 9 maanden te kort om de hele vloot in gereedheid te brengen en zo te kunnen voldoen aan de stikstofopgave”, reageerde Durk van Tuinen namens team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid. “Gedurende de gedoogperiode van 9 maanden moet er nog veel gebeuren, in vele gevallen bij de garnalenvissers aan boord, waar de installatie van de SCR-katalysatoren plaats zal moeten vinden, maar ook bij ons op kantoor om de aanvraag voor de Wnb-vergunning op diverse punten af te ronden.”

Bodemberoering

Vijftien natuurorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Greenpeace, vinden dit onvoldoende. Zij geloven dat de garnalenvisserij veel meer schade veroorzaakt dan alleen stikstofuitstoot. Zij wijzen de mogelijke negatieve gevolgen van de sleepnetten die de vissers gebruiken. Ze baseren zich hierbij op de ‘Reflectie Waddenacademie bodemberoerende garnalenvisserij’ en de aanvullende notitie ‘Altenburg en Wymenga bodemberoerende garnalenvisserij’. Zij willen dat de garnalenvisserij wordt stopgezet totdat er duidelijkheid is over de mogelijke schade.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Vis in de media - week 5-2023

Vis in de media - week 5-2023

De toekomst van de haven van Den Oever, visvervangers op basis van rijst en dolfijnen en vissers werken samen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Good Fish heeft een nieuwe partner: Kennemervis Groep. In het kader van dit partnerschap stopt het Spakenburgse bedrijf met de verkoop van vijf soorten rode vis op de VISwijzer. In 2027 wil de Kennemervis Groep helemaal geen rode vis meer verkopen.

Grote getallen

Grote getallen

Hoopgevende verhalen, daar lees ik er graag veel van. En hoewel artikelen over verregaande techniek mensen angst kunnen inboezemen (waar moet het heen met al die leerlingen die hun werkstukken nu door een nieuwe chatbot kunnen laten schrijven en sterker nog: bestaat mijn baan straks nog wel als het zo makkelijk wordt om teksten te maken?), kan big data...