Oosterscheldekreeft in het zonnetje bij tien restaurants

5 april 2024 Redactie Vismagazine St. Promotie Oosterscheldekreeft
Na het opvissen van de eerste Oosterscheldekreeft door commissaris van de koning Han Polman, groepscommandant Jeroen van Zanten van de Onderzeedienst en Nelleke Launspach van stichting Promotie Oosterscheldekreeft, is de eerste kreeft geschonken aan de burgemeester van Zierikzee. Kreeft Lennard is vernoemd naar kreeftenvisser Lennard Timmer, die was uitgenodigd om de eerste kreeftenfuiken te lichten.

“Het was een cadeau van onze 23-jarig bestaande stichting aan Zierikzee. Zij hebben daarna hun eigen feestje gevierd”, vertelt Launspach. Voor de stichting Promotie Oosterscheldekreeft was het de aftrap van het Oosterscheldekreeftseizoen, waarbij de aangesloten restaurants drie maanden lang de Oosterscheldekreeft in het zonnetje zetten. Daaronder drie nieuwe restaurants: De Kromme Watergang**/Kromme Bistro in Hoofdplaat, Barres in Middelburg en La Trinité in Sluis. Samen met zeven andere restaurants zetten zij van 28 maart tot 16 juli gerechten met Oosterscheldekreeft op de menukaart. 

De aftrap van het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen werd ingeluid met een galadiner in De Kleine Toren van Baarland waarbij alle aangesloten restaurants voor een gerecht zorgden met Oosterscheldekreeft en het hoofdgerecht bestond uit een halve gegrilde Oosterscheldekreeft. 

Cure for Cancer

Het sterrenbeeld kreeft (in het Engels: Cancer) is aanleiding geweest om voor de stichting Cure for Cancer een kleine veiling te houden waarbij de opbrengst van 15.000 euro (het eerdere bedrag van 12.200 euro is door een anonieme gift verhoogd naar 15.000 euro) geheel ten gunste komt aan onderzoek naar betere behandelmethodes voor prostaat-, nier- en blaaskanker. 

De cheque werd in ontvangst genomen door arts-onderzoekers Marinka Remmelink en Rozemarijn Ettema alsmede hoogleraar en hoofd van de afdeling Urologie Harrie Beerlage, allen verbonden aan het AMC in Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven?