Palinghandel stapt over op SEG gecertificeerde paling

9 december 2021 Redactie Vismagazine
Foto: NeVePaling

De leden van de Nederlandse Vereniging van palinghandelaren (NeVePaling) willen vanaf eind 2023 alleen nog maar nog SEG-Certified paling inkopen. Dit hebben ze hun leveranciers in de aquacultuur laten weten. Met deze certificering kunnen consumenten volledig verantwoorde paling en palingproducten goed herkennen.

Het handelskeurmerk SEG-Certified is een belangrijke toevoeging aan het Eel Stewardship Fund (ESF). Dit blauwe zegel zit nu op de meeste palingproducten. ESF geeft aan dat het palingproduct bijdraagt aan een goede palingstand. SEG-Certified garandeert de volledige traceerbaarheid van de gehele keten, van de vangst van glasaal en aquacultuur tot en met de verwerking. Het product is daarmee gegarandeerd afkomstig uit de gequoteerde, goed beheerde visserij op glasaal.

De strenge voorwaarden voor SEG-Certified paling zijn ontwikkeld door jarenlange samenwerking tussen internationale wetenschappers, natuurbeschermingsorganisaties en de palingsector. Het is volgens NeVePaling de volgende grote stap in de verduurzaming van de gehele Europese palingsector.

NeVePaling

Meer dan 90 procent van de Nederlandse palinghandel is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van palinghandelaren. De vereniging is belangenbehartiger en zet zich in voor verduurzaming van de sector. NeVePaling is aangesloten bij Stichting DUPAN, de overkoepelende organisatie voor palingvisserij, -kweek en -handel.

Altijd op de hoogte blijven?