PO Mosselcultuur interviewt Jan Bonjer

Mosselen

De Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur (PO Mosselcultuur) heeft voor zijn vernieuwde nieuwsbrief Jan Bonjer, voorzitter van het Mosselconvenant geïnterviewd. Hij volgde op 1 augustus Hans Alders op.

Alders vervulde de functie vanaf de start van het convenant in 2008. In de overeenkomst staan vergaande afspraken over het afbouwen en op termijn (2029) geheel beëindigen van de bodemvisserij op mosselzaad.

Bonjer heeft verstand van zaken, al komt die ervaring wellicht niet meteen uit de meest voor de hand liggende hoek. Zo schreef hij als verslaggever bij NRC Handelsblad veel over de visserij in de Noordzee, was hij directeur van Vogelbescherming Nederland en was hij hoofdredacteur van het FD. Vanuit die functie stapte hij over naar de functie van dijkgraaf bij Waterschap Hollandse Delta.

Dit bijzondere cv maakt hem juist interessant als voorzitter van het Mosselconvenant. Hij verwoordt het zelf als volgt: “Tussen schelpdiervisserij en natuurbescherming was eerst sprake van polarisatie. Nu werken partijen binnen het convenant constructief samen. Heel belangrijk dat dit zo blijft. Er is al een reductie van 35 procent bereikt, dat is een grote stap vooruit.”

In het interview uit Bonjer onder meer zijn zorgen over de retailsector, die volgens hem te veel inkoopmacht heeft: “Ik hoop dat de sector een vuist in kan maken tegen de inkoopmacht van de supermarkten. Het is nu een ongezond onderdeel van de hele keten.”

 

Het gehele interview is hier te lezen.

Dossiers
Lees ook
(Inter)nationale bedrijven presenteren zich op beurs Schelpdierconferentie 2022

(Inter)nationale bedrijven presenteren zich op beurs Schelpdierconferentie 2022

In het Deltapark Neeltje Jans vindt op 20 en 21 januari 2022 de zevende editie van de internationale schelpdierconferentie plaats. Naast de conferentie is er ook een beurs. Deze wordt volgens de organisatie groter dan ooit.

Neeltje Jans denkt out of the box

Neeltje Jans denkt out of the box

Mosselkwekers bedenken creatieve oplossingen om mosselen aantrekkelijk te maken en te houden. Zo startte Neeltje Jans in oktober Mosselbox.com: een verse foodserviceformule om meer mosselen aan de man te brengen.

Mosselen kweken in de Noordzee

Mosselen kweken in de Noordzee

Offshorebedrijf OOS International wil het mogelijk maken om mosselen te kweken in de Noordzee. Het bedrijf presenteerde tijdens de beurs Offshore Energy een milieuvriendelijke mosselboerderij, die dieper in het water kan zakken waardoor mosselkweek in de Noordzee mogelijk wordt.