Prominenten kiezen lekkerste haring tijdens Nationale haringsmaaktest

27 mei 2021 Redactie Vismagazine

In restaurant Villa Beukenhof te Oegstgeest vindt op dinsdag 6 juli de 'Open’ Nationale Haringsmaaktest plaats. Prominente Nederlanders proeven onder toezicht van een notaris blind haring. Deze smaaktest krijgt in 2021 voor het eerst een nationaal karakter.

Foto: Nationale Haringsmaaktest

De afgelopen zes jaar was deze haringsmaaktest op regionaal niveau succesvol. De organisatie merkte dat vishandelaren uit andere delen van Nederland ook geïnteresseerd waren in deze smaaktest. Daarom stellen ze deze open voor iedere vishandelaar. De vishandelaar die als beste uit de bus komt mag zich de beste haringhandel van Nederland noemen.

Haringsmaaktest

De 'Open’ Nationale Haringsmaaktest ziet er als volgt uit. De notaris serveert de haring onder nummer en onder gelijke omstandigheden aan de jury die bestaat uit ‘Prominente Proevers’. Zij beoordelen de haring op smaak, vetgehalte, graten, enzovoort. Zij geven elke haring punten, die aan het eind van de proeverij worden opgeteld door de notaris. De haring met de meeste punten wint. De notaris maakt bekend welk bedrijf er achter de winnende haring zit. De organisatie maakt ook de nummers 2 en 3 bekend. De overige vishandelaren krijgen een bewijs van deelname. Deelnemers krijgen ook een podium op de website en de haring-Facebookpagina die het gehele jaar door publiek trekt.

Prominente Proevers

De Prominente Proevers worden door de organisatie omschreven als personen van naam en faam. Eerdere proevers waren onder meer bioloog/auteur Maarten ‘t Hart, culinista Janny van der Heijden, voorzitter visbranchevereniging VNV Peter van de Laar, de Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata, activiste Janice Deul,schrijver presentator Thomas Rueb, politiek commentator Arend Jan Boekestijn, en de burgemeesters van Leiden, Katwijk en Oegstgeest.

Deelname

Vishandelaren die willen deelnemen aan de Nationale Haringsmaaktest kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar haring@departij.nl.  Zij ontvangen dan praktische informatie over deelname, reglement en kosten.

Altijd op de hoogte blijven?