Reizende tentoonstelling 'Leer van vis'

27 augustus 2021

In Museum Spakenburg opent op 2 september 2021 Leer van Vis. Bezoekers van deze reizende tentoonstelling krijgen verrassende en duurzame toepassingen van vissenhuid te zien. De tentoonstelling van Netwerk Zuiderzeecollectie doet in twee jaar tijd negen musea rondom de voormalige Zuiderzee aan, beginnend in Spakenburg.

Conservator van Museum Spakenburg, Adriaantje de Jong, over het netwerk: "Participatie in het Zuiderzeenetwerk zorgt voor een interessante kruisbestuiving tussen de verschillende musea. Iedere deelnemer brengt eigen kennis, kunde en collectie in. Een onderwerp als vissenhuid was in Spakenburg zonder het netwerk niet snel aan bod gekomen, want wij hebben zelf geen objecten van vissenhuid in onze collectie. Toch sluit het thema uitstekend aan bij ons visserijverleden.”

Leer van vis

Vissenhuid – een restproduct van de visserij – is opvallend ruw en sterk. Het wordt al eeuwenlang en over de hele wereld verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen, zoals kleding, wapens en zelfs schuurpapier. Zo krijgt de hele vis een bestemming. Het is een verrassend materiaal; het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als waterdichte kleding, maar ook als bekleding van luxe voorwerpen. De ruwheid en stevigheid maken het materiaal daarnaast bijzonder geschikt voor handvatten van sabels.

Ook de moderne beeldende kunst wordt regelmatig vissenhuid toegepast en het is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld slangen- of krokodillenleer. De expositie Leer van vis toont een diversiteit aan objecten: kleding, tassen, etuis, sabels en moderne kunstuitingen. "Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!"

Reizende tentoonstelling

Negen musea, uit het Netwerk Zuiderzeecollectie, werkten samen om de tentoonstelling Leer van vis neer te zetten. Het is de derde reizende tentoonstelling van het netwerk. Vissenleer uit de verschillende collecties van de deelnemende musea, vormde het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Leer van vis reist van 2 september 2021 tot en met juli 2023 langs de negen musea uit het netwerk. Kijk op voor de volledige agenda van deze reizende

 

Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BNG Cultuurfonds, de gemeenten Bunschoten, Harderwijk, Noardeast-Fryslân, Urk, Súdwest-Fryslân (OV Warkums Erfskip), Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Zabawas.

 

Altijd op de hoogte blijven?