Tips voor het snijden van Hollandse Nieuwe

20 juni 2023 Redactie Vismagazine Koos Groenewold

Het nieuwe haringseizoen begint bijna. Vrijdag 23 juni vindt de traditionele veiling van het eerste vaatje plaats en de dag daarna zijn de Hollandse Nieuwe weer overal verkrijgbaar. Dat betekent voor vishandelaren haringsnijden. Haringkoningin Anneke Ouwehand geeft negen tips.

Anneke Ouwehand staat bekend als ‘De Haringkoningin’. Onder deze naam geeft ze haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. Vismagazine sprak Anneke in 2020 over haar methode van haringsnijden. Ze snijdt deze met een speciaal door plaatsgenoot Arie Kuijt ontwikkeld haringmesje. “Ik was meteen verliefd op dat mesje en wil sindsdien niet anders meer. Ik heb toen voor die manier van snijden, met de ronde achterkant van dat mesje, de term ‘Het nieuwe haring snijden’ bedacht.”

Daarnaast masseert ze de haring, om deze nog malser en lekkerder te maken. “Niet alle haringen in een emmertje zijn altijd even mals. Ik merkte dat als ik ze kort masseerde, ze een stuk malser werden.”

Negen tips voor haringsnijden

  1. Gebruik het speciale haringmesje (voor het nieuwe snijden)
  2. Maak zoveel mogelijk meters, oefen veel! Geef vooral niet op.
  3. Masseer de haring voor klanten die van extra malse haring houden.
  4. Kies voor een lekkere blanke vette haring met een dikke rug.
  5. Check het filmpje ‘Het nieuwe haring snijden’ op YouTube.
  6. Houd je mesje plat op de graat en laat het zonder te veel kracht over de haring glijden.
  7. Begin zo hoog mogelijk met insnijden, meteen onder de kop, zodat je haring mooi groot blijft.
  8. Probeer tijdens het snijden de haring zo weinig mogelijk aan te raken met je hand. Zo blijft hij mooi blank.
  9. Laat het mesje het werk doen.

Meer weten over Anneke Ouwehand? Lees dan het artikel Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer uit Vismagazine 5-2020.

Altijd op de hoogte blijven?