Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

17 februari 2020
Foto: Vismagazine 4-2018

Volgens de NOS visten garnalenvissers de afgelopen jaren meer in beschermde natuurgebieden dan was toegestaan. In 2017 en 2018 visten de vissers meer dan 200.000 uur. Barbara Holierhoek, voorzitter van de vissersverenigingen Ons Belang in Harlingen en Hulp in Nood in Lauwersoog, noemt de berichtgeving stemmingmakerij. 

De NOS meldt in het bericht dat de vissers volgens de vergunning 130.000 uur mochten vissen in de Waddenzee en de Noordzeekust. Voor de overschrijding van het aantal visuren werden door de NVWA geen sancties op gelegd, vanwege een gebrek aan mankracht bij de toezichthouder. 

Minister Schouten van Landbouw en Voedselveiligheid erkent in een reactie dat er te veel is gevist. Ze zegt dat het ministerie daar te laat achter kwam en nu geen boetes meer kan uitdelen. Ze wil de overtredingen vanaf dit jaar wel aanpakken met eerst waarschuwingen en dan boetes. "Als dan nog niet wordt geluisterd, kunnen we ook gebieden voor de visserij afsluiten", zegt ze tegen de NOS.

Stemmingmakerij

In de Leeuwarder Courant noemt Holierhoek de berichtgeving van de NOS stemmingmakerij. Ze wijst erop dat in 2019 maximaal 36 uur per week is gevist zodat het garnalenbestand zich kan herstellen. Daarnaast vindt ze dat de overheid een de verkeerde techniek gebruikt om het aantal visuren bij te houden. Het Vessel Monitoring System (VMS-systeem) dat de schepen aan boord hebben signaleert alleen of schepen in de haven liggen of niet. Het maakt geen onderscheidt tussen het aantal vaar- en visuren. Er wordt aan een nieuw systeem gewerkt. 

Ook Pim Visser zet zijn vraagtekens bij de cijfers. Daarnaast zegt hij tegen de NOS dat het aantal visuren nooit in de vergunning had moeten staan. "Wij hebben dat nooit aangevraagd. Dat is er last minute in gekomen. En er is toen gezegd: het komt wel goed. Maar nu zitten we met de gebakken peren."

Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, plaatste het artikel uit de Leeuwarder Courant op twitter. Met daarbij de tekst:

 

 

Altijd op de hoogte blijven?