VLAM maakt grijze garnaal Vis van het Jaar 2022

VLAM grijze garnaal_foto persbericht VLAM

De grijze garnaal is Vis van het Jaar. Dat maakte Hilde Crevits, de Vlaamse minister van Zeevisserij 29 augustus bekend in Nieuwpoort. Het was de 34e keer dat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw (VLAM) samen met de visserijsector een Vis van het Jaar koos.

Foto: VLAM

VLAM organiseert jaarlijks de verkiezing van Vis van het Jaar om aandacht te creëren voor een lokale vissoort. Afgelopen jaar was dit de rog, in 2022 de grijze garnaal. Dit is economisch gezien een belangrijke vissoort voor de Belgische vissersvloot, die vandaag 65 actieve vissersvaartuigen telt.

“De grijze garnaal is een absolute lekkernij en is culinair een topper in onze keuken en in onze horecazaken”, zegt Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits. “De garnaal is een van de paradepaardjes die onze vissers op de markt brengen. Met mijn naam kan ik niet anders dan heel blij te zijn met deze keuze. VLAM staat klaar met verschillende acties om de grijze garnaal dubbel en dik onder de aandacht te brengen. Ik zet daar als bevoegd en ‘titeldragend’ minister graag mijn schouders mee onder.”

Grijze garnaal

Het leefgebied van de grijze garnaal is zeer ruim en verspreid over de oostelijke Atlantische Oceaan. De garnalenvangst is echter voornamelijk een verhaal van de kustvisserij: het grootste deel van de vangst wordt gevangen in de kustgebieden van de Noordzee, voor België, Nederland, Duitsland en Denemarken.

De Belgische visserij op grijze garnalen vindt plaats voor de eigen kust in de periode van augustus tot november als de garnalen het grootst zijn. Garnaalschepen onder Belgische vlag landen jaarlijks tussen 600 en 1200 ton grijze garnaal aan (2018-2020). De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Visserij

Van de Belgische vloot zijn ongeveer 30 vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen. Vele hiervan zijn garnaalkorren, maar er zijn ook aanzienlijke vangsten van andere schepen die afwisselend op grijze garnaal en platvis vissen. Op het strand wordt recreatief op grijze garnalen gevist met kruinetten, te voet, te paard of met tractoren.

De Belgische visserij op grijze garnaal heeft geen negatieve invloed op het bestand van grijze garnalen. De vaartuigen zijn bovendien uitgerust met instrumenten om de bodemimpact en het brandstofverbruik te beperken. Vandaar dat het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO een positief advies geeft voor grijze garnaal als ‘Vis van het jaar 2022’.

Promotie

VLAM heeft een receptenfolder gemaakt met enkele lekkere gerechten met grijze garnaal. De folder wordt verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Ook de visgroothandel, supermarkten en cash-and-carrybedrijven worden gestimuleerd om grijze garnaal in de kijker te zetten. 

Via mediapartnerships brengt VLAM grijze garnaal extra onder de aandacht bij de consument. Ook het eigen kookplatform lekkervanbijons.be en de afgeleide socialemediakanalen (Facebook en Instagram) zijn belangrijke informatie- en inspiratiekanalen.

Dossiers
Lees ook
‘Kwaliteit mosselen meteen al veelbelovend’

‘Kwaliteit mosselen meteen al veelbelovend’

Niels Tieleman, algemeen manager van de Hollandse Mosselcentrale (HMC) roemt het vispercentage van de huidige mosselen. “Begin juli zat dat al op 30 procent. Dat kan oplopen tot 40 procent aan het eind van het seizoen. Maar zeker weten doe je dat nooit, want het is een natuurproduct.”

Belgische supermarkten voeren mosseloorlog

Belgische supermarkten voeren mosseloorlog

Mosselen zijn een populair product in België. Momenteel woedt er in de Belgische supermarkten een ware prijzenoorlog. Bij verschillende supermarkten liggen de mosselen voor minder dan 3 euro per kilo in het schap.

Gastronomie met hoofdletter G bij ‘t Haringkje

Gastronomie met hoofdletter G bij ‘t Haringkje

’t Haringkje uit Breskens is sinds augustus 2005 te vinden op diverse markten in Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen. Ondernemers Wesley Ekkebus en Serge Brevet onderscheiden zich door een gastronomische benadering van het vak. In hun nieuwste wagen bevindt zich zelfs een heus gasfornuis.