Kokkels met witte wijn

13 november 2012

Ingrediënten (4 pers.):

  • 1,25 kg kokkels
  • 200 gram sjalotten
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 laurierbladeren
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 300 ml witte wijn
  • 100 ml Nolly Prat
  • 4 eetlepels Pernod
  • Sap van 2 citroenen
  • 75 gr boter
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte dragon
  • 1 eetlepel gehakte kervel
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Pel de sjalotten en snij ze in ringen.
  • Pel de knoflookteentjes en snipper ze fijn.
  • Was de kokkels grondig onder stromend koud water.
  • Verhit de boter en olie in een grote braadpan op een middelhoog vuur.
  • Voeg er de sjalotten en knoflookteentjes aan toe. Fruit ze tot ze glazig en gaar zijn.
  • Schenk er de wijn, Nolly Prat, Pernod en het citroensap bij en laat tot de helft inkoken.
  • Voeg de kokkels toe, zet het deksel op de pan en stoom de kokkels in 8 à 10 minuten tot de schelpen volledig geopend zijn.
  • Voeg er de resterende kruiden aan toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Tip:
  • Serveer meteen en geef er lekker stokbrood bij. Eet smakelijk!

Het recept is afkomstig van Paul Moormann van vishandel Lekkers in Volendam.

Altijd op de hoogte blijven?