‘Laat mij maar vishapjes maken’

22 oktober 2021 Karlijn Meulman

Over een baan in een visspeciaalzaak had Murron Kortekaas (21) nog nooit nagedacht. Tot er onverwachts een vacature bij een viszaak op haar pad kwam. Dat bleek de juiste stap, want Murron heeft het er goed naar haar zin. Om nog meer te leren over vis, volgt ze sinds vorig jaar de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO vakopleiding food.

Foto: Murron Kortekaas

“Ik was vroeger zo’n typisch meisje dat alles vies vond”, vertelt Murron lachend. “Ik wilde niet eens afwassen. Een baan in een visspeciaalzaak leek me dan ook helemaal niets. Maar omdat ik bij mijn vorige baan niet genoeg verdiende naar mijn zin, ging ik op zoek naar iets anders. Mijn moeder zag een vacature bij Visspecialist Michel Heusy in Bergen en hij bood me een baan als verkoopster aan. Met een salaris dat een stuk hoger lag dan ik gewend was, dus die kans kon ik niet laten liggen.”

Maaltijden

Het werk in de viszaak bleek Murron goed te bevallen. De winkel heeft volop vaste klanten, die graag de tijd nemen om een praatje te maken. Ze vindt de band met haar klanten leuk en ze werkt graag met vis. “Ik begon bij Heusy als verkoopster, maar inmiddels doe ik veel meer”, zegt Murron. “Ik snijd haring, maak verse maaltijden en produceer vishapjes voor bij de borrel. Alle onderdelen van mijn werk vind ik leuk, maar hapjes en maaltijden maken zijn favoriet. Met vis kun je prachtige producten bereiden.”

Uitje

Vorig schooljaar begon Murron met de opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO. Ze wilde graag verder groeien in haar werk en haar mbo-diploma halen. “De opleiding bevalt me prima”, zegt ze. “Mijn wekelijkse schooldag voelt niet eens als school. Ik zie het meer als een uitje: één dag per week op een andere manier met mijn werk bezig zijn, samen met klasgenoten die hetzelfde doen als ik. We leren veel theorie, bijvoorbeeld over vissoorten en hygiëneregels, maar er zit ook altijd een leuke praktijkopdracht bij.”

Visspecialist

Als ze haar diploma op zak heeft, gaat Murron meteen door met de mbo 3-opleiding Visspecialist. Ze wil zich verder verdiepen in de vis en ze vindt het mooi om zichzelf visspecialist te kunnen noemen. “Wat ik in de toekomst wil doen weet ik nog niet”, zegt Murron. “Ik leef van dag tot dag, ik stippel mijn toekomst niet helemaal uit. Ik heb het nu goed naar mijn zin bij mijn werkgever en voorlopig wil ik hier blijven. Ik kan nog genoeg leren in deze zaak.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Altijd op de hoogte blijven?