Jezelf blijven ontwikkelen

SVO Vakopleiding

Adriaan van Moort is eigenaar van meerdere viskiosken en opende dit jaar de Friteskiosk in Middelburg. Daar wordt frites gebakken van zes soorten aardappelen, allemaal uit de Zeeuwse klei. Tussen de bedrijven door is hij vakdocent bij SVO vakopleiding food. "Ik breng mijn kennis over, maar leer andersom ook ontzettend veel van de jongelui op de opleiding."

“Ondernemer én docent zijn, heeft voor mij een grote meerwaarde”, zegt Van Moort. “Je krijgt veel terug van de studenten. Het is interessant om te horen wat jongeren bezighoudt. Hoe kijken zij naar ontwikkelingen in de maatschappij die het vak raken en wat valt hen op in de praktijkbedrijven? Maar ook gewoon: wat vinden ze een lekker product? Als visspecialist vind ik het mooi om te zien hoe BBL-studenten zich een ambacht eigen maken. Het zijn echte doeners die een dag in de week in de schoolbanken meer dan genoeg vinden. De BOL-studenten van de Generation Food opleiding komen juist wel de hele week naar school. Ze specialiseren zich niet direct, maar worden breed opgeleid en nemen overal een kijkje in de keuken. ­Ze weten alles over food, maar ook over de wereld eromheen.”

Een leven lang ontwikkelen

“Ik denk dat dit heel goed past bij deze tijd. Je kunt dingen tegenwoordig niet blijven doen omdat je opa het ook zo deed. Het is belangrijk om te leren inspelen op trends en maatschappelijke vraagstukken. Om gebruik te maken van nieuwe technologie. Op het moment dat je verdieping zoekt in een bepaalde richting, kun je altijd weer verder leren en extra certificaten halen. Zo blijf je je ontwikkelen en dat is nodig, maar vooral leuk. Zo kun je op elk moment bedenken wat je wilt. Naast je viskiosken een Friteskiosk openen bijvoorbeeld, waar je geen cola kunt krijgen, maar wel biologische sapjes.”

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager, SVO vakopleiding food

SVO vakopleiding food
Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Dossiers
Lees ook
VNV wil de band met haar leden verder verstevigen

VNV wil de band met haar leden verder verstevigen

Nu de coronastorm enigszins is gaan liggen, smeedt het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) plannen om de band met de leden verder te verstevigen. De brancheorganisatie ontwikkelde in de afgelopen maanden diverse initiatieven om het contact met de leden te intensiveren.

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen twaalf weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker...

‘Bij SVO kom ik visgekken tegen’

‘Bij SVO kom ik visgekken tegen’

Als driejarige wilde Frans Bekema (37) al visboer worden. Die droom maakte hij waar. Momenteel runt hij de visafdeling van Jumbo Kooistra in Bolsward. In februari rondde hij cum laude de mbo-opleiding Visspecialist van SVO vakopleiding food af.