Jezelf blijven ontwikkelen

SVO Vakopleiding

Adriaan van Moort is eigenaar van meerdere viskiosken en opende dit jaar de Friteskiosk in Middelburg. Daar wordt frites gebakken van zes soorten aardappelen, allemaal uit de Zeeuwse klei. Tussen de bedrijven door is hij vakdocent bij SVO vakopleiding food. "Ik breng mijn kennis over, maar leer andersom ook ontzettend veel van de jongelui op de opleiding."

“Ondernemer én docent zijn, heeft voor mij een grote meerwaarde”, zegt Van Moort. “Je krijgt veel terug van de studenten. Het is interessant om te horen wat jongeren bezighoudt. Hoe kijken zij naar ontwikkelingen in de maatschappij die het vak raken en wat valt hen op in de praktijkbedrijven? Maar ook gewoon: wat vinden ze een lekker product? Als visspecialist vind ik het mooi om te zien hoe BBL-studenten zich een ambacht eigen maken. Het zijn echte doeners die een dag in de week in de schoolbanken meer dan genoeg vinden. De BOL-studenten van de Generation Food opleiding komen juist wel de hele week naar school. Ze specialiseren zich niet direct, maar worden breed opgeleid en nemen overal een kijkje in de keuken. ­Ze weten alles over food, maar ook over de wereld eromheen.”

Een leven lang ontwikkelen

“Ik denk dat dit heel goed past bij deze tijd. Je kunt dingen tegenwoordig niet blijven doen omdat je opa het ook zo deed. Het is belangrijk om te leren inspelen op trends en maatschappelijke vraagstukken. Om gebruik te maken van nieuwe technologie. Op het moment dat je verdieping zoekt in een bepaalde richting, kun je altijd weer verder leren en extra certificaten halen. Zo blijf je je ontwikkelen en dat is nodig, maar vooral leuk. Zo kun je op elk moment bedenken wat je wilt. Naast je viskiosken een Friteskiosk openen bijvoorbeeld, waar je geen cola kunt krijgen, maar wel biologische sapjes.”

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager, SVO vakopleiding food

SVO vakopleiding food
Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Dossiers
Lees ook
Leerlingen experimenteren met visrecepten

Leerlingen experimenteren met visrecepten

De bekendste boot op Urk is het schoolschip ROC De Friese Poort. Daar startte Jan van den Berg – op verzoek van de wethouder – zo’n zes jaar geleden een visopleiding. Die wordt door leerlingen, bedrijven en zelfs de onderwijsinspectie bijzonder gewaardeerd.

Opleiden voor baan van de toekomst

Opleiden voor baan van de toekomst

De vakmensen opleiden die de foodbranche nodig heeft. Daar staat SVO vakopleiding food voor. Daarvoor moet SVO weten met welke ontwikkelingen de branche te maken krijgt en over welke vaardigheden medewerkers in de toekomst moeten beschikken. SVO vroeg The Food Research Company daarom om een onderzoek uit te voeren naar de toekomst van SVO en van de...

KNS en VNV gaan samenwerken - Vlees en vis liggen allebei op het bord, naast de aardappelen en de groenten’

KNS en VNV gaan samenwerken - Vlees en vis liggen allebei op het bord, naast de aardappelen en de groenten’

Eind 2019 sloten de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) een samenwerkingsovereenkomst. Om te beginnen gaat de administratie en het secretariaat van de VNV naar de KNS. En beide verenigingen zien nog meer kansen voor samenwerking.