Normaal

Michelle de Koning

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen twaalf weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker kregen.

Iedereen in de zorg draait meer dan dubbele diensten en daarmee hun gezinnen ook. Iedereen met kinderen kreeg er twee banen bij: die van juf/meester en van naschoolse opvang. Iedereen kreeg er bovendien meer zorgen bij over de eigen gezondheid, die van (oudere) naasten en over zijn baan of eigen bedrijf. Iedere ondernemer kreeg haast om plannen te ontwikkelen en in te voeren om het hoofd boven water te houden. Dus meer rust? Ik heb er niets van gemerkt.

Naast al die drukte en de zorgen waarmee je probeert om te gaan – in mijn geval onder meer door weinig coronanieuws tot me te nemen – kun je geen blad of krant meer openslaan of tv-zender opzetten, of het gaat over corona. Logisch, want dat virus bepaalt ons hele leven, maar ook ergerlijk, want het bepaalt al ons hele leven.

Gelukkig merk ik dat er weer meer optimisme bij me komt bovendrijven, nu het kabinet iets meer ruimte geeft om te ondernemen en te leven. Zodat we niet langer alleen maar bezig zijn met wat er niet kan, maar ook weer met wat er wel kan. Met de ‘gewone’ dingen, om het zo maar te zeggen: zaken die vóór maart belangrijk waren. Daarom gaat deze editie van Vismagazine vooral over die ‘gewone’ zaken. De start van het haringseizoen bijvoorbeeld. Ook al ging de veiling van het eerste vaatje natuurlijk anders dan anders, het verkopen van de haring aan de klanten die er jaarlijks naar uitkijken, zal hopelijk als vanouds zijn. En misschien haalt u uit deze editie ook nog wat tips om jongeren aan de haring de krijgen.

Want met deze editie van Vismagazine willen we u weer inspireren op het gebied van wat u het beste doet: lekkere, verse vis bereiden en uw klanten zo goed mogelijk bedienen. Zoals u al deed en nog steeds doet. In het oude en het nieuwe normaal.

Dossiers
Lees ook
Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

Anneke Ouwehand uit Katwijk, beter bekend als ‘De Haringkoningin’, start onder deze naam een bedrijf met haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. “Ik wil dat haring in Nederland op de kaart blijft, ook in de toekomst.”

Schuitemaker wint Enige Echte Haringsmaaktest

Schuitemaker wint Enige Echte Haringsmaaktest

De enige echte Haring Smaaktest gaat ieder jaar op zoek naar de lekkerste haring in de Leidse regio. Dit jaar kwam de haring van Schuitemaker’s Vishandel uit Katwijk als beste uit deze test. De tweede plaats was voor De Klok uit Voorhout en De Visarend uit Voorschoten belandde op de derde plaats.

Dilvis groeit online tijdens coronacrisis

Dilvis groeit online tijdens coronacrisis

De coronacrisis is voor veel bedrijven een moeilijke periode. Denk aan minder klanten, minder omzet en ziek personeel. Voor Dilvis betekende de sluiting van de horeca dat de groothandel bijna stil kwam te liggen. Gelukkig had de specialist in vis nog een troef achter de hand, de online webshop.