Foto: Vismagazine

Een handelaar heeft op 29 september in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afstand gedaan van 10.500 kilo garnalen. Vanwege de voedselveiligheid moet de herkomst van levensmiddelen altijd traceerbaar zijn. De benodigde documentatie van deze partij ontbrak. Daarom worden deze garnalen vernietigd. 

De partij garnalen werd beslag genomen tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met vangstcertificaten, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Het onderzoek was gericht op een garnalenafslag, een visserijbedrijf en een garnalenhandelaar. Deze bedrijven handelen in garnalen die in Nederland worden aangeland en in Marokko worden gepeld.

De garnalen komen na het pellen weer terug naar Nederland. Deze lading moet vergezeld worden door gevalideerde vangstcertificaten met daarop de herkomst. Op 14 september 2020 bezochten de rechercheurs en inspecteurs van de NVWA de verdachte bedrijven. Hierbij zijn verdachten en getuigen verhoord en is administratie meegenomen. Hierbij werd ook de partij van 10.500 kilo ontraceerbare garnalen in beslag genomen.

Bron: NVWA

Altijd op de hoogte blijven?