Tijdens de feestdagen verschijnt regelmatig paling op het menu, maar deze vis staat in het rood op de VISwijzer. Daarom vroegen Good Fish en RAVON aan chef Sico de Moel van het Amsterdamse toprestaurant L’Invité om een alternatief te bedenken.

Sico de Moel ontwikkelde vijf recepten. Bijvoorbeeld een timbaaltje van duurzame zalm (ASC) met rode biet, een amuse van rode lof en ansjovis, en helemaal vegetarisch gerecht met geroosterde venkel en zoete aardappel, en gegratineerde msc mosselen. Al deze de recepten staan op www.powerpaling.nl.

Bedreigd

Op deze website staat ook een petitie om de paling te redden. Met deze petitie willen Good Fish en Ravon minstens 30.000 handtekeningen ophalen. "We willen iedereen duidelijk maken hoe slecht het écht gaat met de paling, want alleen dan passen mensen hun gedrag aan. Hoe meer handtekeningen, hoe meer druk wij kunnen uitoefenen op de politiek", staat te lezen op de website. 

Paling staat niet alleen in het rood op de VISwijzer. Ook ICES en IUCN omschrijven de paling als ernstig bedreigd. Dat heeft vele oorzaken: van smokkel van jonge paling en scheepsschroeven tot de vele blokkades op hun trektocht door de Nederlandse binnenwateren. Bijna 60% van de Nederlanders die wel eens paling eten is bereid minder paling te gaan eten, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Direct Research. "Hoewel de meeste in Nederland verkochte paling kweekpaling is, is dit toch geen duurzaam alternatief, omdat kweekpaling als babypaling op zee wordt gevangen en daarna vetgemest in een kwekerij. Paling kan zich niet in gevangenschap voortplanten, zoals andere kweekvissen", aldus Good Fish en Ravon.

Discussie

Er bestaat discussie over de palingstand. Tijdens de Palingconferentie in Potsdam in maart 2020 bekritiseerde Dr. Willem Dekker, gerenommeerde Nederlandse palingwetenschapper van de Zweedse universiteit SLU, de beoordelingsmethodiek van de IUCN. Volgens Dekker wordt "de paling wordt geenszins met uitsterven bedreigd." Tijdens dezelfde conferentie sprak ook Alex Koelewijn van de stichting DUPAN. Ook zij zien tekenen dat de palingstand aan het herstellen is. 

In maart 2020 verscheen ‘Aalbacadabra, schone lei voor dolende palingwetenschap’ van beroepsbinnenvisser Aart van der Waal. Op basis van deze literatuurstudie concludeerde hij dat de Europese aal niet met uitsterven bedreigt wordt.

 

Altijd op de hoogte blijven?