Binnenvisserij in de spotlights tijdens Dutch Food Week

Dutch Food Week_foto bericht Bianca

De visserij op rivierkreeft, waddenoesters en paling stond centraal tijdens de eerste ‘Dag van de vis’ op woensdag 13 oktober 2021 tijdens de zevende Dutch Food Week. In het Food Forum in Almere gingen vertegenwoordigers van NetVISwerk en de (provinciale) overheid aan tafel om te praten over de binnenvisserij en de kansen voor innovatie zoals de wens om visserij rond windmolenparken mogelijk te maken en de binnenvisser als natuurbeheerder in te zetten.

Het was de eerste keer dat er een speciale ‘Dag van de vis’ was tijdens de Dutch Food Week. In de editie 2021 brengen de initiatiefnemers, de agri- en foodsector, de positieve kracht van het Nederlandse voedsel in beeld. Gezondheid, duurzaamheid en goed leven zijn daarbij de elementen die aan bod komen. Van 9 tot en met 16 oktober vinden daartoe op verschillende plekken in Nederland evenementen plaats.

NetVISwerk

Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten tijdens de actieweek zien hoe zij werken aan de productie, distributie en ontwikkeling van ons voedsel. “En daar hoort natuurlijk ook de visserij bij”, liet Dirk Duijzer, voorzitter van de Dutch Food Week weten. Daarom had hij NetVISwerk, de belangenorganisatie voor binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland en België, benaderd voor een bijdrage aan een talkshow.

Gesprekken

Aan tafel waren er gesprekken tussen Albert Jan Maat (voorzitter NetVISwerk) en vertegenwoordigers van de overheid zoals Jan-Nico Appelman (gedeputeerde Provinciale Staten Flevoland) en Peter van Velzen (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Verder schoven Jaap Vegter (Waddenoesters), Jon Visser (bestuurslid NetVISwerk) en Stefan Lok (paling- en rivierkreeftvisser) en Alex Koelewijn (Voorzitter stichting Dupan) aan.

Video’s

Via video’s die op locatie zijn opgenomen en terug te zien op de website van de Dutch Food Week, laten de vissers aan consumenten zien hoe ze op paling en rivierkreeft vissen en hoe het rapen van waddenoesters in zijn werk gaat. Chef-kok Sharon de Miranda (bekend van het televisieprogramma Binnenste Buiten en chef bij het Food Forum-paviljoen) liet de aanwezigen drie bereidingen van rivierkreeft, paling en oesters proeven. “Steeds meer mensen eten de rivierkreeften”, vertelde Lok.

Windmolenparken

In de discussie ging het onder meer om uitwisseling van kennis en het zoeken van verbinding. Verschillende duurzame en innovatieve initiatieven in de sector zoals ‘Paling over de dijk’ en ‘Duurzaam aalbeheer door Kennis (DAK) kwamen daarbij aan bod. Maar ook de wens om te vissen rond de windmolenparken en de mogelijkheden om de binnenvisser als natuurbeheerder in te zetten, kwamen aan de orde.

Brug

Als afsluiting concludeerde Albert Jan Maat: “Wat ons betreft slaan we hier vandaag een brug. En het zou mooi zijn als de overheid er nog een paar pijlers voor slaat.” Hij liet weten content te zijn met het kleine miljoen dat de overheid heeft uitgetrokken voor innovatie in de binnenvisserij. Daarnaast sprak hij de hoop uit op een nieuwe visserijpoot bij het ministerie van LNV in het nog te vormen kabinet.

Bekijk in de onderstaande video een impressie van de talkshow.

Dossiers
Lees ook
Vis in de media - week 31

Vis in de media - week 31

Onbegrip bij vissers om verlies visrechten, Vishandel Plugge stopt na bijna 100 jaar en de paling in het onderwaterpark van Amsterdam. Wat lazen we de afgelopen week over de visbranche? Een greep uit de media.

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Vissersorganisaties teleurgesteld over saneringsregeling

Vissersorganisaties teleurgesteld over saneringsregeling

Visserijorganisaties zijn ‘verbaast en teleurgesteld’ over de saneringsregeling voor vissers die Minister Staghouwer onlangs presenteerde. Met name het intrekken van de visrechten (contignenten) leidt tot onbegrip.