Binnenvisserij in de spotlights tijdens Dutch Food Week

Dutch Food Week_foto bericht Bianca

De visserij op rivierkreeft, waddenoesters en paling stond centraal tijdens de eerste ‘Dag van de vis’ op woensdag 13 oktober 2021 tijdens de zevende Dutch Food Week. In het Food Forum in Almere gingen vertegenwoordigers van NetVISwerk en de (provinciale) overheid aan tafel om te praten over de binnenvisserij en de kansen voor innovatie zoals de wens om visserij rond windmolenparken mogelijk te maken en de binnenvisser als natuurbeheerder in te zetten.

Het was de eerste keer dat er een speciale ‘Dag van de vis’ was tijdens de Dutch Food Week. In de editie 2021 brengen de initiatiefnemers, de agri- en foodsector, de positieve kracht van het Nederlandse voedsel in beeld. Gezondheid, duurzaamheid en goed leven zijn daarbij de elementen die aan bod komen. Van 9 tot en met 16 oktober vinden daartoe op verschillende plekken in Nederland evenementen plaats.

NetVISwerk

Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten tijdens de actieweek zien hoe zij werken aan de productie, distributie en ontwikkeling van ons voedsel. “En daar hoort natuurlijk ook de visserij bij”, liet Dirk Duijzer, voorzitter van de Dutch Food Week weten. Daarom had hij NetVISwerk, de belangenorganisatie voor binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland en België, benaderd voor een bijdrage aan een talkshow.

Gesprekken

Aan tafel waren er gesprekken tussen Albert Jan Maat (voorzitter NetVISwerk) en vertegenwoordigers van de overheid zoals Jan-Nico Appelman (gedeputeerde Provinciale Staten Flevoland) en Peter van Velzen (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Verder schoven Jaap Vegter (Waddenoesters), Jon Visser (bestuurslid NetVISwerk) en Stefan Lok (paling- en rivierkreeftvisser) en Alex Koelewijn (Voorzitter stichting Dupan) aan.

Video’s

Via video’s die op locatie zijn opgenomen en terug te zien op de website van de Dutch Food Week, laten de vissers aan consumenten zien hoe ze op paling en rivierkreeft vissen en hoe het rapen van waddenoesters in zijn werk gaat. Chef-kok Sharon de Miranda (bekend van het televisieprogramma Binnenste Buiten en chef bij het Food Forum-paviljoen) liet de aanwezigen drie bereidingen van rivierkreeft, paling en oesters proeven. “Steeds meer mensen eten de rivierkreeften”, vertelde Lok.

Windmolenparken

In de discussie ging het onder meer om uitwisseling van kennis en het zoeken van verbinding. Verschillende duurzame en innovatieve initiatieven in de sector zoals ‘Paling over de dijk’ en ‘Duurzaam aalbeheer door Kennis (DAK) kwamen daarbij aan bod. Maar ook de wens om te vissen rond de windmolenparken en de mogelijkheden om de binnenvisser als natuurbeheerder in te zetten, kwamen aan de orde.

Brug

Als afsluiting concludeerde Albert Jan Maat: “Wat ons betreft slaan we hier vandaag een brug. En het zou mooi zijn als de overheid er nog een paar pijlers voor slaat.” Hij liet weten content te zijn met het kleine miljoen dat de overheid heeft uitgetrokken voor innovatie in de binnenvisserij. Daarnaast sprak hij de hoop uit op een nieuwe visserijpoot bij het ministerie van LNV in het nog te vormen kabinet.

Bekijk in de onderstaande video een impressie van de talkshow.

Dossiers
Lees ook
Promotiecampagne makreel in oktober

Promotiecampagne makreel in oktober

Oktober staat in het teken van de promotiecampagne makreel. Veel deelnemende handelaren voeren stickers op de verpakking van makreel met een call to action naar de website. Dit wordt ondersteund met radiocommercials op NPO.

‘Noordzee en IJsselmeer veranderen in industrieterrein’

‘Noordzee en IJsselmeer veranderen in industrieterrein’

Het was een mediagenieke setting op 14 augustus op het IJsselmeer. Een vloot van zestig garnalen-, platvis- en palingkotters stoomde vanuit Friesland en Noord-Holland op richting de Afsluitdijk. Grote vraag blijft of de vissersactie tegen de komst van windparken op zee en het IJsselmeer, zoden aan de dijk zet.

Belgische chefs promoten Noordzeevis met Zee van Smaak

Belgische chefs promoten Noordzeevis met Zee van Smaak

53 Belgische chefs doen mee aan het project 'Zee van Smaak'. Van 15 oktober tot en met 15 november zetten zij Noordzeevis op de kaart. Van boord tot bord is het thema van het project dat is opgezet door het provinciebedrijf Westtoer.