Foto: Pxhere

Colruyt Group, bekend van de gelijknamige Belgische supermarkten, heeft vergunningen gekregen om Belgische mosselen te kweken in de Noordzee. Op deze zeeboerderij wil de groep ook oesters en zeewier gaan kweken, laten ze weten met een persbericht.

De gebruiks- en milieuvergunning heeft betrekking op projectzone C in de Noordzee. Zone C ligt op 5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort en Koksijde en is beter gekend als de Westdiepzone. De groep zoekt nu naar partners voor de installatie en het onderhoud van de mossellijnen, de kweek en oogst van Belgische mosselen, en de verwerking en verpakking ervan. De groep verwacht pas ten vroegste een eerste beperkte mosseloogst in het najaar van 2022 en hoopt in 2023 op een volwaardig Belgisch mosselseizoen.

Zeeboerderij

De vergunningen zijn de eerste stap om op termijn mosselen, platte oesters en zeewier te kweken in de Noordzee. “Er is heel veel onderzoek en innovatie aan voorafgegaan, maar nu komt de realisatie van de allereerste zeeboerderij in de Noordzee wel heel dichtbij”, vertelt Stefan Goethaert, directeur kwaliteit en productie bij Colruyt Group. “Op een dergelijke schaal mosselen, oesters en zeewier kweken in de Noordzee is nog niet eerder gedaan. We weten ook dat dit niet evident zal zijn gezien de ruwe condities en de stroming in de Belgische Noordzee. Daarom gaan we stap voor stap te werk.”

Momenteel is de Colruyt Group bezig met het ontwerp van de installatie. Daarna willen ze met potentiële partners rond de tafel gaan zitten. "Daar willen we in de eerste helft van 2021 werk van maken, om dan in de tweede helft van dat jaar effectief te starten met de installatie van de eerste mossellijnen.” De groep benut in de eerste fase een kwart van de oppervlakte van zone C. Daar worden een 50-tal mossellijnen ingezaaid, die zo’n 250 ton mosselen moeten opleveren.

Duurzame en lokale partnerships

Voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van de zeeboerderij, alsook voor het opzetten van de verdere verwerkingsketen (kweek, oogst, verwerking en verpakking) zoekt Colruyt Group partners met de nodige expertise. Ook voor het garanderen van de veiligheid in en rond de zeeboerderij en voor het monitoren van de impact op het milieu, wil de groep gerichte partnerships aangaan. “Waar mogelijk willen we de voorkeur geven aan lokale, Belgische partners”, vult Stefan Goethaert aan. “We zijn ervan overtuigd dat we met dit project een nieuwe waardeketen in België kunnen opzetten, en op die manier kunnen bijdragen tot lokale werkgelegenheid en vernieuwing in de Belgische aquacultuur- en voedingssector. We vinden het zelf heel belangrijk om te investeren in dergelijke innovatieve projecten en zijn verheugd om de Belgische waterbouwer DEME als mede-investeerder aan boord te hebben.”

Bron: Colruyt Group

Altijd op de hoogte blijven?