Europol brengt grote klap uit aan illegale palinghandel

30 juni 2023 Redactie Vismagazine Dupan

Europol deelde de afgelopen acht maanden een aantal grote klappen uit aan de illegale palinghandel. Handhavers namen in totaal 25 ton illegaal verhandelde glasaal in beslag en verrichtten 256 arrestaties. Stichting DUPAN laat weten blij te zijn met het optreden van Europol.

Bij de actie van Europol waren handhavers van over de hele wereld betrokken. De operatie, genaamd Operation LAKE, vond plaats van oktober 2022 tot juni 2023. In deze periode werd in tot 25 ton glasaal in beslag genomen. Deze glasaal was bestemd voor de Aziatische markt en had een waarde van 13 miljoen euro. In totaal arresteerde Europol 256 personen. In het persbericht spreekt Europol van de meest succesvolle ‘Operation LAKE’ ooit.

Illegale palinghandel

Stichting DUPAN, waarin de Nederlandse palingsector is verenigd, is blij met de aanhoudende acties van de wetshandhaving in Europa. “De illegale handel in paling is met 100 ton op jaarbasis tot vijf keer groter dan de legale”, reageert Alex Koelewijn, voorzitter van DUPAN. “Ondanks dat er zo’n grote hoeveelheid paling naar Azië verdween, is er sinds 2011 een lichte toename van de palingstand. Dat is te danken aan alle andere maatregelen die in Europa zijn getroffen om de paling te beschermen. Nu er 80% minder paling uit de natuur wordt gevangen, kan het herstel veel sneller verlopen.”

SEG-certificering

De illegale handel in paling wordt verder bemoeilijkt doordat rond de 90% van de sector inmiddels gecertificeerd is. Deze zogenaamde SEG-certificering zorgt voor transparantie van vangst tot bord, waardoor alleen verantwoord gevangen en verhandelde paling uit goed beheerde bronnen in de winkels terechtkomt.

Azië

Paling is een beschermde soort en is opgenomen in op de CITES-lijst Appendix II (bijlage B van communautaire verordening 338/97), wat betekent dat de handel binnen de EU is onderworpen aan vangstquota, en waarbij de uitvoer ervan buiten de EU volledig verboden is. In een aantal Aziatische landen is paling echter een zeer gewild product, waarvoor handelaren tot 5.000 euro per kilo betalen. Reden waarom criminele groepen en organisaties zich al jaren op de illegale export storten.

Altijd op de hoogte blijven?