Goed eten - Michiel Korthals

Goed eten

Wat stoppen we precies in onze mond? En is het niet zo dat uitbuiting, extreem overgewicht, ondervoeding, honger en grote milieuschade enkele gevolgen zijn van onze wijze van consumeren? Dit zou toch anders moeten kunnen? In Goed eten, Filosofie van voeding en landbouw behandelt Michiel Korthals deze vragen.

Korthals ontwikkelt in het boek een model om de kloof tussen productie en consumptie te overbruggen. Directe verbindingen tussen voedsel en het dagelijks leven, de voorkeur voor regionale verbanden boven de wereldmarkt, bevordering van voedselvaardigheden en een eerlijkere verdeling van aandacht voor voedingsstijlen staan daarin centraal. Goed eten draait om de vraag welke rol consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel. De auteur, filosoof, emeritus hoogleraar Wageningen/VU, gaat in dit overzichtswerk in op de filosofische en vooral ethische problemen rond voedsel en landbouw.

Hij ziet als probleem vooral de kloof tussen productie en consument en de daaruit voortkomende vervreemding. Hij pleit voor meer voedselvaardigheden (kennis, bewustwording), voedseldemocratie (vertegenwoordiging van alle voedingsstijlen) en aandacht voor de sociale en culturele inbedding van eten en landbouw. Hij waarschuwt tegen doorgeschoten kritiek en wantrouwen, maar eveneens tegen weerzin tegen 'voedselgrootmachten' (fastfoodketens) en te weinig oog voor de vooruitgang in kwaliteit en kwantiteit binnen de zogenoemde conventionele landbouw (professionalisering, specialisatie, schaaloptimalisatie etc.). Vlot leesbaar, met een uitgebreide literatuuropgave en een tikje raadselachtige omslag. Een voor een breed publiek interessant boek.

Goed eten van Michiel Korthals is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Titel: Goed eten  | ISBN: 9789460043703 | Prijs: € 29,95

Dossiers
Lees ook
Niksen. De Dutch Art of luieren

Niksen. De Dutch Art of luieren

In Niksen beschrijft Olga Mecking een bezigheid die volgens haar veel mensen kan helpen in het dagelijks leven. Het combineren van een gezin, werk, vrienden en hobby’s levert regelmatig stress op. De meeste mensen zullen zeggen dat ze bewust voor al deze dingen kiezen en het de tijd waard vinden, maar toch: stress is stress. De oplossing volgens Mecking?...

Booming business

Booming business

Booming business van Kelly Weekers draait om succesvol ondernemen. Want hoewel Nederland bijna 2 miljoen zelfstandige ondernemers kent, stopt een groot deel van hen binnen 3 jaar met hun onderneming.

Eens ging de zee hier tekeer

Eens ging de zee hier tekeer

‘Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners’ draait om de geschiedenis van vier families uit verschillende Zuiderzeedorpen: Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Maar het boek gaat om meer dan dat.