Koken in oorlogstijd - Manon Henzen

Koken in oorlogstijd

In deze tijden van ‘corona-koken’ dat je op alle sociale media voorbij ziet komen, viel mijn oog weer op het vorig jaar verschenen boekje ‘Koken in oorlogstijd’. Minder vlees eten, streekproducten, een eigen moestuin, fermenteren, wildplukken en koken met restjes zijn helemaal van nu.

En wat wil nou het geval? Deze populaire voedseltrends volgen voor een groot deel de noodzakelijke ingrepen in het Nederlandse voedselsysteem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werd destijds gemopperd op de voedselsituatie, maar achteraf blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog nooit zo gezond aten als in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Dit boekje, Koken in oorlogstijd van Manon Henzen, laat aan de hand van recepten uit 1940-1945 zien hoe veerkrachtig iedereen was. Nederlanders gingen heel creatief met de schaarse ingrediënten en brandstof om, en zetten dagelijks een eenvoudig, gezond en smakelijk maal op tafel. Net als nu, als je alle blogs en posts mag geloven.

Koken in oorlogstijd van Manon Henzen is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Het Zeeuwse Mossel kookboek

Het Zeeuwse Mossel kookboek

“We eten ze al eeuwenlang, ze zijn de grote trots van het zilte Zeeuwse land, worden bezongen in de liederen van Bløf en zijn niet weg te denken van de menukaart: mosselen, het belangrijkste product uit de Nederlandseschelpdierenkweek, óns’ delicate schelpje dat door de jaren heen alleen maar wint aan populariteit.” Bart...

Wethouder Revis neemt kookboek Noordzeevis uit Scheveningen in ontvangst

Wethouder Revis neemt kookboek Noordzeevis uit Scheveningen in ontvangst

Wethouder Boudewijn Revis nam op 6 juli een exemplaar van het nieuwe kookboek van Noordzeevis uit Scheveningen in ontvangst. Dit gebeurde tijdens de Green Key bijeenkomst bij Beachclub Birds. Het eerste exemplaar van het nieuwe kookboek lag al op de wethouder te wachten sinds maart, maar kon door de coronacrisis niet eerder uitgereikt worden.

‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

nze Noordzee heeft volop lekkere vis te bieden. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen bracht daarom een kookboek uit: ‘Noordzeevis uit Scheveningen; Verse vangst voor een nieuwe generatie’. Studenten van onder andere SVO vakopleiding food bedachten recepten voor het kookboek, dat jongeren kennis laat maken met bekende en minder bekende vissen uit de...