Kweekvis duurzamer dan gedacht volgens nieuwe FIFO-methode

Tilapia_Kweekvis_Pixabay

Foto: Pixabay

Wetenschapper Björn Kok ontwikkelde een nieuwe methode om te berekenen hoeveel kilo wilde vis nodig is voor één kilo kweek vis. Hieruit komt het beeld naar voren dat kweekvis duurzamer is dan gedacht. 

In 2016 stelde het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde er vier kilo vis nodig is voor één kilo kweekzalm. De nieuwe methode van Kok laat een ander beeld zien. Dankzij plantaardig visvoer en zijn 'eFIFO'-methode, kan de ratio van de gehele viskweek uitkomen op 1:3 tot 1:4.

Visvoer

In het voer van kweekvissen bevat vismeel als eiwitbron en visolie als bron van omega 3-vetzuren. Dit wordt gemaakt uit wild gevangen vis, meestal ansjovis. Hoeveel kilo wilde vis nodig is om een kilo kweekvis te produceren wordt berekend met de FIFO-ratio. Hiervoor heeft Kok nu de nieuwe eFIFO-methode ontwikkeld. Deze geeft een accurate en consistente verwachting van hoeveel kilo wilde vis nodig is voor één kilo kweekvis.

De methode eFIFO houdt rekening met sociaal economische drijfveren om vis te vangen voor de productie van vismeel en visolie. Daarnaast wordt ook het gebruik van bijproducten zoals vishoofden, graten en vinnen meegenomen in de methode.

Onderzoek

De resultaten uit onderzoek van Kok verschenen onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Aquaculture. Kok ontwikkelde de eFIFO-methode als onderdeel van zijn thesis voor zijn Master Sustainable Development – Energy and Materials aan het Copernicus Institute for Sustainable Development van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Bron: FoodHolland

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Grote getallen

Grote getallen

Hoopgevende verhalen, daar lees ik er graag veel van. En hoewel artikelen over verregaande techniek mensen angst kunnen inboezemen (waar moet het heen met al die leerlingen die hun werkstukken nu door een nieuwe chatbot kunnen laten schrijven en sterker nog: bestaat mijn baan straks nog wel als het zo makkelijk wordt om teksten te maken?), kan big data...

Kotters vissen op big data

Kotters vissen op big data

Zo’n vijftien Nederlandse en Vlaamse kotters zijn uitgerust met meetapparatuur die op zee visserijdata verzamelen. Via een satelliet gaan de gegevens voor analyse naar de wal. Het data-initiatief van de ‘Vlaamse Urker’ Pedro Rappé biedt vissers kansen om efficiënter te vissen. Ook de handel profiteert.

Enquête WUR over de Nederlandse vissersvloot

Enquête WUR over de Nederlandse vissersvloot

Visserijonderzoekers van Wageningen University & Research starten eind 2022 een studie naar de Nederlandse vissersvloot. In dit kader roepen ze alle Noordzee- en waddenvissers (schipper-eigenaren en bemanning) en vissersvrouwen op om mee te doen aan een landelijke enquête.