Kweekvis duurzamer dan gedacht volgens nieuwe FIFO-methode

Tilapia_Kweekvis_Pixabay

Foto: Pixabay

Wetenschapper Björn Kok ontwikkelde een nieuwe methode om te berekenen hoeveel kilo wilde vis nodig is voor één kilo kweek vis. Hieruit komt het beeld naar voren dat kweekvis duurzamer is dan gedacht. 

In 2016 stelde het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde er vier kilo vis nodig is voor één kilo kweekzalm. De nieuwe methode van Kok laat een ander beeld zien. Dankzij plantaardig visvoer en zijn 'eFIFO'-methode, kan de ratio van de gehele viskweek uitkomen op 1:3 tot 1:4.

Visvoer

In het voer van kweekvissen bevat vismeel als eiwitbron en visolie als bron van omega 3-vetzuren. Dit wordt gemaakt uit wild gevangen vis, meestal ansjovis. Hoeveel kilo wilde vis nodig is om een kilo kweekvis te produceren wordt berekend met de FIFO-ratio. Hiervoor heeft Kok nu de nieuwe eFIFO-methode ontwikkeld. Deze geeft een accurate en consistente verwachting van hoeveel kilo wilde vis nodig is voor één kilo kweekvis.

De methode eFIFO houdt rekening met sociaal economische drijfveren om vis te vangen voor de productie van vismeel en visolie. Daarnaast wordt ook het gebruik van bijproducten zoals vishoofden, graten en vinnen meegenomen in de methode.

Onderzoek

De resultaten uit onderzoek van Kok verschenen onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Aquaculture. Kok ontwikkelde de eFIFO-methode als onderdeel van zijn thesis voor zijn Master Sustainable Development – Energy and Materials aan het Copernicus Institute for Sustainable Development van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Bron: FoodHolland

Dossiers
Lees ook
Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken besteden te weinig aandacht aan vissenwelzijn. Dat stelt de Dierenbescherming in een persbericht. Eerder nomineerde Wakker Dier keurmerken MSC en ASC al voor de Liegebeest van het jaar-verkiezing. MSC reageert met: "MSC zet zich in voor de strijd tegen overbevissing en voor bescherming...

Mosselbanken temperen zandhonger

Mosselbanken temperen zandhonger

De mosselkweek op zandbanken in de Oosterschelde heeft veel positieve effecten. Mosselkwekers kunnen hiermee aan de toegenomen vraag voldoen. Daarnaast kunnen de mosselbanken zandhonger tegengaan, als voedselvoorziening voor vogels en als schuil-en paaigebied voor Noordzeevis dienen. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Zeeland (HZ), University of...

Onderzoekers vragen visbranche om hulp

Onderzoekers vragen visbranche om hulp

Biodiversity Centre Naturalis en het LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) zijn bezig met een onderzoek naar naar de biodiversiteit van de Nederlandse en Vlaamse wateren. Voor de identificatie van vissen op schilderijen hebben ze hulp nodig van mensen uit de visbranche.