Foto: Dupan

Stichting Dupan zette woensdag 3 maart 2,5 miljoen jonge palingen uit in de Randmeren. De kleine palingen waren 7 cm lang en kwamen vanuit Frankrijk met een vrachtwagen naar havens van Elburg, Harderwijk en Huizen. Daar werden ze gewogen en geteld, en vervolgens uitgezet in de natuur. 

De uitzet van deze grote hoeveelheden jonge palingen (glasaal) is mogelijk door de gestegen aanwas van glasaal aan de Europese kusten. Sinds 2011 neemt de hoeveelheid glasaal aan de Europese kusten weer toe (ICES-rapport 2019), na decennia van achteruitgang. Omdat de Nederlandse kusten ondoordringbaar zijn voor jonge palingen, wordt een deel van deze glasaal zie zich in Frankijk massaal ophoopt, in Nederland uitgezet.

In de Randmeren werd 3 maart rond de 800 kilo glasaal uitgezet. Dat zijn ongeveer 2.500.000 jonge palingen.

Jonge paling

Dit voorjaar worden er op verschillende plaatsen in Nederland jonge palingen uitgezet. Naar verwachting zullen rond de 3 miljoen jonge palingen de natuur versterken. Bij deze aantallen wordt in veel uitzetgebieden de maximale hoeveelheid voor herbevolking bereikt (meer paling kan in die gebieden niet leven). De gebieden die voor herbevolking zijn geschikt, zijn geselecteerd door de overheid. Als de glasalen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit de uitzetgebieden vrijuit naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargasso Zee voor nageslacht te zorgen.

Samenwerkende partijen

Deze uitzet is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij. Het project is medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund (ESF) en gecoördineerd door Stichting DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen.

Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit het ESF-fonds in het over de dijk helpen van geslachtsrijpe paling en in gericht wetenschappelijk onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven?