Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Britse export

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe.

Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds 2012. Oorzaak van deze sterke daling zijn de coronapandemie en vooral ook de Brexit: sinds begin dit jaar zijn hierdoor aan de grens met de EU douanecontroles. Hierdoor daalde de export van rundvlees met circa 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor, die van varkensvlees met bijna 20 procent en die van kip met bijna 18 procent. Schapenvlees werd 4 procent minder naar de EU geëxporteerd.

De export van whisky naar de EU nam echter juist toe, met bijna 20 procent. Ook de export van zalm zwom tegen de stroom in en steeg met bijna 27 procent.

 

De grootste afzetmarkt voor het VK binnen de EU is Ierland, gevolgd door Frankrijk en daarna Nederland.

Dossiers
Lees ook
Visbranche in de media - week 22

Visbranche in de media - week 22

Urker vissers geïrriteerd over de houding minister Henk Staghouwer, hebben mosselen last van lawaai en zalmkwekerij sluit vanwege klimaatcrisis. Wat lazen we de afgelopen week? Een greep uit de media.

Smokey zalmsalade

Smokey zalmsalade

Epos inspireert de visspecialist met verassende recepten, zoals dit recept voor een Smokey zalmsalade.

Pulled Zalmburger

Pulled Zalmburger

Epos inspireert de visspecialist met verassende recepten, zoals dit recept voor een pulled zalmburger.