Noordzeevisman ervaart leven op zee

Paul Einerhand op de OD-17_foto Willem den Heijer

Paul Einerhand (rechts) krijgt aan dek van de OD-17 bezoek van de voorzitter van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen Mathijs den Heijer. (foto W.M. den Heijer)

Paul Einerhand van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen was nog nooit mee geweest met een echte kotter. In augustus kreeg de in Den Haag wonende Einerhand de kans om aan boord te stappen van de OD-17, een kotter van rederij Jaczon/Vrolijk die wekelijks vanuit Scheveningen vist. Er ging een wereld voor hem open.

Op zondagnacht vertrok de kotter naar zee om koers te zetten naar visgronden op twintig mijl uit de kust van het Verenigd Koninkrijk. Schipper Sijmen Kuijt legde Einerhand tijdens de tocht over de Noordzee uit waar hij op moest letten tijdens de werkzaamheden omdat er soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. "Ik had niet verwacht dat het zo pittig zou zijn. Die mannen moeten dag en nacht bikkelen. Je hebt de juiste mentaliteit nodig om voor het beroep van visserman te kiezen. Maar ik kan nu al vertellen dat het niks voor stadsmensen is. Die zouden al na een dag omvallen", beweert Einerhand.

Einerhand is overigens wel van mening dat vissers meer respect verdienen dan wat ze nu krijgen. Voor de presentaties die de Noordzeevisman jaarlijks verzorgd heeft hij nu een prominent plekje voor de visserij gereserveerd. "Daar kan ik nu ook mooi over vertellen. Gaat moeilijk als je niet weet hoe het op zee allemaal werkt. Bovendien heb ik veel foto’s kunnen schieten die ik kan tonen. Kortom het was een geslaagde reis", besluit Einerhand. 

Dossiers
Lees ook
Vis in de media - week 31

Vis in de media - week 31

Onbegrip bij vissers om verlies visrechten, Vishandel Plugge stopt na bijna 100 jaar en de paling in het onderwaterpark van Amsterdam. Wat lazen we de afgelopen week over de visbranche? Een greep uit de media.

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Vissersorganisaties teleurgesteld over saneringsregeling

Vissersorganisaties teleurgesteld over saneringsregeling

Visserijorganisaties zijn ‘verbaast en teleurgesteld’ over de saneringsregeling voor vissers die Minister Staghouwer onlangs presenteerde. Met name het intrekken van de visrechten (contignenten) leidt tot onbegrip.