Noordzeevisman ervaart leven op zee

Paul Einerhand op de OD-17_foto Willem den Heijer

Paul Einerhand (rechts) krijgt aan dek van de OD-17 bezoek van de voorzitter van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen Mathijs den Heijer. (foto W.M. den Heijer)

Paul Einerhand van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen was nog nooit mee geweest met een echte kotter. In augustus kreeg de in Den Haag wonende Einerhand de kans om aan boord te stappen van de OD-17, een kotter van rederij Jaczon/Vrolijk die wekelijks vanuit Scheveningen vist. Er ging een wereld voor hem open.

Op zondagnacht vertrok de kotter naar zee om koers te zetten naar visgronden op twintig mijl uit de kust van het Verenigd Koninkrijk. Schipper Sijmen Kuijt legde Einerhand tijdens de tocht over de Noordzee uit waar hij op moest letten tijdens de werkzaamheden omdat er soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. "Ik had niet verwacht dat het zo pittig zou zijn. Die mannen moeten dag en nacht bikkelen. Je hebt de juiste mentaliteit nodig om voor het beroep van visserman te kiezen. Maar ik kan nu al vertellen dat het niks voor stadsmensen is. Die zouden al na een dag omvallen", beweert Einerhand.

Einerhand is overigens wel van mening dat vissers meer respect verdienen dan wat ze nu krijgen. Voor de presentaties die de Noordzeevisman jaarlijks verzorgd heeft hij nu een prominent plekje voor de visserij gereserveerd. "Daar kan ik nu ook mooi over vertellen. Gaat moeilijk als je niet weet hoe het op zee allemaal werkt. Bovendien heb ik veel foto’s kunnen schieten die ik kan tonen. Kortom het was een geslaagde reis", besluit Einerhand. 

Dossiers
Lees ook
Binnenvisserij in de spotlights tijdens Dutch Food Week

Binnenvisserij in de spotlights tijdens Dutch Food Week

De visserij op rivierkreeft, waddenoesters en paling stond centraal tijdens de eerste ‘Dag van de vis’ op woensdag 13 oktober 2021 tijdens de zevende Dutch Food Week.

Restaurant Het Gouden Kalf ambassadeur Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Restaurant Het Gouden Kalf ambassadeur Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Het Gouden Kalf ontving een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze kreeg het restaurant vanwege het met passie aanbieden van vis uit de Noordzee op hun menukaart en de drive om meer bekendheid te geven aan het product.

‘Noordzee en IJsselmeer veranderen in industrieterrein’

‘Noordzee en IJsselmeer veranderen in industrieterrein’

Het was een mediagenieke setting op 14 augustus op het IJsselmeer. Een vloot van zestig garnalen-, platvis- en palingkotters stoomde vanuit Friesland en Noord-Holland op richting de Afsluitdijk. Grote vraag blijft of de vissersactie tegen de komst van windparken op zee en het IJsselmeer, zoden aan de dijk zet.