Onderzoek WUR: verbetering kwaliteit bioplastics door gebruik visafval

verse vis_unsplash

Foto: Unsplash

De eigenschappen van bioplastics kunnen worden verbeterd door de toevoeging van chitine-nanokristallen uit een afvalproduct van de visindustrie. Dat stelt Ivanne Colijn in haar promotieonderzoek aan Wageningen University & Resource.

Bioplastic is plastic dat wordt gemaakt uit natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld zetmeel uit aardappelen. De eigenschappen van bioplastics zijn vaak niet goed genoeg voor de beoogde toepassing. In haar onderzoek richtte Colijn zich op de verbetering van bioplastics.

Voor het onderzoek voegde ze nanodeeltjes toe aan bioplastics. Hierdoor ontstonden zogenaamde nanocomposieten met verbeterde eigenschappen als sterkte en doorlaatbaarheid. Maar het probleem was dat nanodeeltjes de neiging hebben om samen te clusteren tot grote deeltjes, terwijl voor optimale materiaaleigenschappen juist een mooie verdeling door het materiaal noodzakelijk is.

Om dit te voorkomen gebruikte Colijn chitine-nanokristallen uit een afvalproduct van de visindustrie. Ze voegde deze toe aan het polymelkzuur dat de basis vormt voor de productie van bioplastics. Deze toevoeging verbeterde de verspreiding van het nanocomposiet en de eigenschappen van het gehele bioplastic.

“We hebben laten zien dat er echte kansen zijn voor de materialen die we binnen ons onderzoek hebben gemaakt”, zegt Colijn. “Belanghebbenden hebben verschillende ideeën over het gebruik van deze kunststoffen binnen de circulaire economie.”

Bron: WUR

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
WUR berekent echte prijs Nederlandse mosselen

WUR berekent echte prijs Nederlandse mosselen

“Wie echt duurzaam en gezond wil eten, zou Nederlandse mosselen moeten kiezen”, meldden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Ze berekenden de echte prijs voor mosselen en keken hierbij naar milieubelasting en de positieve effecten van de productie.

Kottervisserij in donkerrode cijfers

Kottervisserij in donkerrode cijfers

Visserij in Cijfers van Wageningen University & Research was dit jaar voorzien van een rouwrandje. Over de eerste acht maanden van 2022 lijden kottervissers een verlies van 20 mil­joen euro. Mosselsector en vishandel staan nog wel in de plus.

Palingvissers pleiten voor decentraal aalbeheer

Palingvissers pleiten voor decentraal aalbeheer

Decentraal aalbeheer zou palingvissers meer controle geven over de uittrek van jonge alen. Dat is een van de uitkomsten van het project Duurzaam Aalbeheer door Kennis (DAK).