2021 was een bijzonder mosselseizoen, schrijft Productenorganisatie Mosselcultuur op hun website. Hoewel er een bescheiden oogst werd verwacht, bleek de kwaliteit van de mosselen uitzonderlijk hoog. De organisatie blikt terug op het belangrijkste nieuws van het seizoen.

Mosselkweker Anthony Riedijk noemt de kwaliteit van de mosselen afgelopen seizoen “uitzonderlijk”. Wel lag de aanvoer van dit jaar meer dan een derde lager dan de gangbare productie van 50 miljoen kilo. “De goede prijs heeft ons als kwekers gered, maar wij hopen echt de komende seizoenen weer op een hogere productie uit te komen.” Met kostenstijging krijgen veel kwekers te maken. De mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) kosten jaarlijks al een ton, voordat er iets aan verdiend wordt. “Vorig jaar waren de prijzen [van de mosselen] te laag om kostendekkend te zijn,” aldus Riedijk.

Subsidiebedrag MZI’s overschreden

De Zeeuwse mosselkwekers kregen onlangs 83 hectare aan extra ruimte om hun MZI’s uit te bereiden. Ook is er subsidie beschikbaar gesteld om de aanschaf en installaties van nieuwe locaties in de richten, maar dit bedrag is ruim overschreden. “Er is een miljoen euro aan subsidie beschikbaar, maar er is nu al voor 5,5 miljoen euro aanvragen gedaan voor 37 kwekers,” vertelt Cora Seip, beleidsmedewerker Productenorganisatie Mosselcultuur. De organisatie doet haar best het bedrag verhoogd te krijgen. Seip: “De kans dat dat lukt is niet groot. Een andere optie is het verkrijgen van nationale gelden, dat vraagt zorgvuldigheid en tijd.” De hoogte van de financiële ondersteuning vanuit de overheid is op dit moment dus onzeker.

België zet in op boost afzetmarkt

Volgens onderzoeksbureau GfK is België goed voor 65 procent van de afzet van Zeeuwse mosselen. Bijna 40 procent van de huishoudens in België kocht dit seizoen mosselen. Een groot verschil met Nederland, waar slechts 12 procent van de huishoudens mosselen kocht. 26 januari start in Vlaanderen een TV-campagne waarmee de Zeeuwse kwekers de afzet nog een boost willen geven.

Altijd op de hoogte blijven?