Rechter verbiedt verkoop vismijn Vlissingen

23 oktober 2023 Redactie Vismagazine Paul einerhand via Unsplash

De verkoop van vismijn Vlissingen aan Visveiling Urk gaat niet door. De rechtbank Zeeland-West-Brabant besloot dit na een kort geding aangespannen door  concurrent United Fish Auctions. De verkoop van de visafslag moet van de rechter via een openbare selectieprocedure verlopen.

De gemeenten Vlissingen en Sluis vinden de exploitatie van een visveiling geen overheidstaak meer en besloten daarom de vismijn Vlissingen te verkopen. Wel wilden de gemeenten de vismijn behouden voor Zeeland. Visveiling Urk gaf volgens de gemeente de beste garanties en maakte in september het plan voor de overname bekend.

Gesprekken met UFA

United Fish Auctions (UFA) was de andere partij die geïnteresseerd was in de visveiling van Vlissingen en was al sinds 2020 met de gemeenten Vlissingen en Sluis in gesprek over een mogelijke overname. De onderhandelingen staakten eind 2022 omdat UFA onvoldoende garanties zou geven voor het voortbestaan van vismijn Vlissingen. Alleen communiceerden de gemeentes dit niet aan UFA, die stelt dat zij deze garantie hadden gegeven als Vlissingen en Sluis daarom hadden gevraagd. In mei 2023 begonnen de gesprekken met de visveiling Urk, die wel de verwachtte garanties gaf.

Kort geding

UFA spande daarop een kort geding aan op basis van het Didam-arrest, waarmee de Hoge Raad in 2021 een eind maakte aan de een-op-eenverkoop van onroerend goed door gemeentes aan marktpartijen. Op basis hiervan moeten alle partijen een gelijke kans krijgen. Volgens de rechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant blijkt uit de documentatie dat de gemeentes Vlissingen en Sluis UFA niet hebben gevraagd om de garantie en ook niet hebben laten weten waarom ze de onderhandelingen staakten. Als de gemeenten de vismijn Vlissingen willen verkopen moeten ze dit via een openbare procedure doen.

Reactie Visveiling Urk

Directeur Riekelt Kramer van de Visveiling Urk laat aan Omroep Flevoland weten vertrouwen te hebben in de nieuwe procedure. “Dat vertrouwen is gebaseerd op de gesprekken die we hebben gevoerd met de beide gemeenten, Vlissingen en Sluis. Er waren maar twee partijen en daar zijn gesprekken mee gevoerd. Op basis daarvan is de keuze op ons gevallen. Dus dat komt goed.”

Bron: FD / Omroep Flevoland

Altijd op de hoogte blijven?