Restaurant Het Gouden Kalf ambassadeur Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Het Gouden Kalf_Noordzeevis uit Scheveningen

Foto: Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Het Gouden Kalf ontving een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze kreeg het restaurant vanwege het met passie aanbieden van vis uit de Noordzee op hun menukaart en de drive om meer bekendheid te geven aan het product. Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, overhandigde de oorkonde op woensdag 6 oktober aan eigenaar Niels Schavemaker.

Gevestigd in de Tweede Haven van Scheveningen kijkt Het Gouden Kalf uit op de monumentale haringlogger SCH 236 'Noordster'. Het concept van het restaurant is net even wat anders dan men gewend is. Het Gouden Kalf heeft namelijk elke dag een nieuw menu. Niels: "We serveren elke dag een 3- of 5-gangen diner. Dit is elke dag weer een geheel nieuw menu dat we die dag bedenken. Zo kunnen we altijd optimaal gebruik maken van producten die seizoensgebonden zijn en Noordzeevis uit Scheveningen sluit daar naadloos op aan."

Flyshootmethode

Niels snapt goed hoe het reilt en zeilt in de vissector. Hij is mee wezen vissen op een kotter en is een paar jaar visinkoper geweest voor een groot bedrijf. Hij heeft veel ochtenden doorgebracht in de veilingbanken van de Scheveningse visafslag. "Zelf kies ik altijd graag voor Noordzeevis die met de flyshootmethode* gevangen is. Hier zitten vaak leuke soorten bij voor in het restaurant en het is van super kwaliteit."

Inmiddels is Niels al 20 jaar horecaondernemer, maar toch neemt hij nog dagelijks een kijkje bij de bedrijven rond de Scheveningse visafslag om te kijken wat er aangeboden wordt. "Een bestellijst laat niet alles zien en als je langsgaat, dan zie je echt wat er allemaal te koop is", aldus de horecaondernemer.  

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 verschillende vissoorten. Op ongeveer 30 soorten wordt commercieel gevist. De meeste vissen die Nederlanders eten komen niet uit de Noordzee. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90 procent geëxporteerd, terwijl soorten als zalm, tonijn, tilapia en pangasius worden geïmporteerd. "En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin", aldus Stichting Noordzee uit Scheveningen.

*Flyshootvisserij is een visserijmethode waarbij gevist wordt in de waterkolom en de vis maar tien minuten in het net zit. Hierdoor is de vis van uitstekende kwaliteit.

Dossiers
Lees ook
Biohutten in Haven Scheveningen stimuleren onderwaterleven

Biohutten in Haven Scheveningen stimuleren onderwaterleven

Onlangs vond de eerste controle plaats van de Biohuts in de Scheveningse haven. "Het eerste jaar van de Biohut zit er nog niet volledig op maar we zijn tevreden met wat we aantreffen", zegt mariene ecoloog Etienne Abadie over de ecologische kooien.

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Visgilde Kees Sloot

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Visgilde Kees Sloot

Visgilde Kees Sloot uit Rotterdam ontving vrijdag 22 oktober de oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Hij kreeg deze vanwege het met passie aanbieden en onder de aandacht brengen van Noordzeevis uit Scheveningen. “Vis uit de Noordzee, dat is gewoon top. We mogen er echt trots op zijn dat we de rijke Noordzee als achtertuin hebben”, aldus...

Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers - Reinold Vugs

Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers - Reinold Vugs

Hotel-restaurant De Swaen in het Brabantse Oisterwijk is in de jaren tachtig een heuse culinaire hotspot waar veel van de nu bekende chefs (Jonnie Boer, Sergio Herman en Margo Reuten onder andere) en – inmiddels Meester Patissiers – Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven hun eerste belangrijke stappen op het culinaire vakgebied zetten