Schouten Europe: vraag naar plantaardige visvangers neemt toe

16 mei 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Schouten Europe

Schouten Europe ziet de vraag naar plantaardige alternatieve visvervangers toe nemen. Dit komt volgens het Brabantse familiebedrijf door de sterk gestegen gasolieprijs, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. “Veel schepen varen niet uit en de prijzen van vis stijgen hard.”

“Vooropgesteld, de huidige aanleiding van de groeiende vraag naar plantaardige alternatieven voor vis is zeker niet iets waar wij op hebben gehoopt. Als ondernemers voelen wij mee met al die mensen in de visserijsector die hard getroffen worden”, aldus CEO Henk Schouten. “Wij krijgen vragen van klanten of we versneld plantaardige alternatieven kunnen ontwikkelen. Dit is niet los te zien van de situatie in de visserijsector.’’

Plantaardige tonijn

Vorig jaar maakte Schouten Europe uit Giessen voor het eerst de stap naar visvervangers. Onlangs werd met de plantaardige tonijn nog de tweede plaats behaald in de KVK Innovatie Top 100. Schouten mocht zich daarmee het meeste innovatieve MKB-foodbedrijf van Nederland noemen.

De Vegan Green Tuna heeft een basis van soja en tarwe en kan verwerkt worden in andere producten zoals brood- of toast salades, maaltijdsalades, wraps, kant-en-klaar maaltijden of als pizza topping. In 2021 introduceerde Schouten naast de tonijn ook nog plantaardige vissticks.

Veelbelovende categorie

Het aantal vervangers voor vis neemt wereldwijd toe en plantaardige vis is een van de meest veelbelovende categorieën binnen plant-based food. Dat stelt ProVeg International op basis van het Smart Protein Rapport 2021 dat wordt ondersteund door het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie. Onderzoeksbureau AC Nielsen stelde in de Duitse markt de sterkste groei vast: tussen 2018 en 2020 groeide de plant-based vis categorie met 623% tot 1,9 miljoen euro.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?