Spakenburg viert nieuwe haring

27 juni 2022 Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV)
Foto: Jan Erkelens/VNV

Na twee feestvrije corona-jaren heeft de vishandel dit jaar extra uitgepakt. Niet alleen werd dinsdag 14 juni het eerste vaatje voor een recordbedrag geveild in Scheveningen, Spakenburg organiseerde een dag later een heus Haringfeest. Duizenden gingen er over de tong, tot groot plezier van Stichting Ambulance Wens, die baat had bij de opbrengst.

Een verlegen, maar glunderende stichtingsdirecteur Veldboer nam het vaatje vanmiddag in ontvangst uit handen van burgemeester Van de Groep van Bunschoten. Kees Veldboer jr., die het werk van zijn onlangs overleden vader voortzet, bedankte de vele handelaren voor hun vasthoudendheid tijdens de veiling en kreeg een groot applaus van het publiek. Die handelaren zetten, namens de Vereniging van Visspecialisten (VNV), alles op alles om het vaatje te bemachtigen en dat lukte voor een totaalbedrag van 113.500 euro. Het was spannend tot op de laatste euro, dus toen de hamer viel op dit recordbedrag, barstte een luid gejuich los op de tribune.

De VNV viert dit jaar het 40-jarig bestaan en dat feest mocht van directeur Keuning niet stilletjes voorbijgaan. Hand in hand met de start van het haringseizoen werd daarom gekozen voor een collectieve inzet voor het goede doel. Veldboer is enorm onder de indruk en blij: “Het is zo geweldig dat Ambulance Wens deze opbrengst mag ontvangen. Hiermee kunnen we namelijk een nieuwe ambulance kopen en nog meer wensen vervullen voor terminale patiënten.”

Haringfeest

Dat het feest dit jaar twee dagen duurt, is te danken aan de Spakenburgse Vishandel Vereniging, onderdeel van de VNV. Zij ‘gijzelde’ het vaatje in Scheveningen om het een dag later, honderd kilometer verderop, weer boven water te halen in het bekende vissersdorp. Met een klassieke botter werd het vaatje vanmiddag dan ook de haven binnengevaren, waarna al snel meerdere vaatjes werden geopend voor het grote publiek. Gratis gingen ze over de toonbank. Dat wil zeggen: voor iedere haring moest de smuller wel een euro doneren aan Stichting Ambulance Wens.

Terwijl het publiek gulzig hapte en op het zonnige dorpsplein een regionaal shantykoor de stemming hoog hield, vormde een indrukwekkende vlootshow een extra attractie. Het is een visitekaartje van de Vereniging van Visspecialisten en slechts een kleine greep van het indrukwekkende aantal marktwagens dat Bunschoten-Spakenburg tot zijn beschikking heeft. R. Koelewijn & Zoon trapt het defilé af, gadegeslagen door de burgervader. En aansluitend tonen collega’s dat het woord file misschien wel afgeleid is van fileren. VNV-directeur Keuning kan enige trots niet onderdrukken: “Dit is toch geweldig? Deze mannen en vrouwen, die vanmorgen vroeg al op pad gingen om de vis aan de man te brengen, maken vanmiddag een extra rondje tijdens dit Haringfeest. Ik heb zo’n idee dat we hier de collectieve trots van deze prachtige branche zien. Het is in mijn ogen dan ook een feest ván de specialist en vóór de specialist.”

Paradepaardje

Tijdens de veiling werd de vis ook gekeurd om de kwaliteit van dit jaar te beoordelen. ‘Mooie, volvette haring,’ aldus de jury. De Hollandse Nieuwe draagt overigens het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ en mag uitsluitend worden gebruikt voor haring die in de periode van mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht. Na deze periode mag alleen nog de naam ‘Hollandse maatjesharing’ worden gevoerd.

Niet alleen in Nederland is de haring in trek, weet het Nederlands Visbureau. Jaarlijks vinden veel maatjesharingen ook hun weg naar Duitse en Belgische consumenten. Van het jaarlijkse haringquotum (nu ongeveer 430.000 ton) wordt slechts een klein deel, zo’n 25.000 ton gevangen die uitermate geschikt is om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dit betreft zo’n 180 miljoen haringen, waarvan 90 naar Duitsland worden gebracht en van de andere helft zo’n 75 miljoen in Nederland blijven en 15 miljoen naar onze Zuiderburen (België) worden geëxporteerd.

Altijd op de hoogte blijven?