Vis in de media - week 35

3 september 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Henk Riswick

5 voor 12 voor de vissers, mosselfeesten in Philippine en een reportage over de traditionele kreeftvissers van Paternoster (Zuid-Afrika). Wat lazen we de afgelopen week over de visbranche? Een greep uit de media.

Voorkom personeelsuitval
Het tekort aan personeel is een groot probleem voor verschillende branches, zo ook voor de visbranche. Het is daarom zaak om te voorkomen dat je werknemers uitvallen door stress. Nu.nl vroeg verschillende experts wat ondernemers hiertegen kunnen doen.

Omstreden
De grijze garnaal is verkozen tot Vis van het Jaar 2022 in België. “Een omstreden keuze”, volgens HLN, “en niet enkel omdat de garnaal geen vis maar een schaaldier is.”

5 voor 12
“Het is 5 voor 12 voor de vissers, maar Den Oever zet de schouders eronder”, kopt het Noordhollands Dagblad. Aan het woord komen drie generaties vissers aan boord van de WR9. “Zonder innoveren en strenge controle is er geen mooie toekomst voor de visserij.”

Flora en Visserijdagen
NH Nieuws bezoekt de Flora en Visserijdagen in Den Oever. “Er viel een hoop te beleven en er was vooral veel vis te proeven. ‘Ik heb net geleerd om een garnaal te pellen’, vertelt een vrolijke bezoeker.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Mosselfeesten
In Philippine vonden afgelopen weekend voor 44e keer de Mosselfeesten plaats. “Philippine maakt op Mosselfeesten naam en faam als Zeeuws-Vlaams centrum van het zwarte goud waar," aldus PZC.

Ook Omroep Zeeland was bij de mosselfeesten in Philippine. “Het is drukker dan anders, het lijkt wel of mensen een inhaalslag doen na corona”, vertelt restauranteigenaar Barbara Cornelis.

Traditionele kreeftvissers van Paternoster
In Trouw een reportage over de traditionele kreeftvissers van Paternoster (Zuid-Afrika). Door het uitblijven van een vergunning moeten ze kiezen tussen illegaal vissen of honger leiden. “Ze maken stropers van ons.”

Vislift
Na de vistrap en de visdeurbel is er nu ook de vislift. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat deze plaatsen nabij gemaal De Zwaan. Woordvoerder Alien Kroeze legt in De Gelderlander uit hoe deze lift werkt.

Tekort aan CO2
“Door de stokkende productie in de chemie dreigt er een Europees tekort aan CO2”, meldt De Tijd. Dit kan problemen op gaan leveren voor de drank- en voedingsindustrie. “Zonder CO2 zit er geen bruis in ons bier, geen prik in de cola, …, en zonder CO2 kunnen dieren niet verdoofd worden vlak voor ze het slachthuis binnengaan.”

 

Altijd op de hoogte blijven?