‘We kunnen de give-away sterk reduceren’

19 augustus 2020 Xandra Veltman

Snel, veilig, betrouwbaar, hygiënisch en precies. Met minder mankracht kunnen werken, kosten besparen en eventuele financiële en menselijke risico’s voorkomen. Het zijn belangrijke thema’s in de visverwerkende industrie. Van vele kanten en op meerdere niveaus komt de industrie met antwoorden. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met het thema apparatuur met Jannes Jansen van Jansen Techniek control systems.

Jannes Jansen is oprichter en eigenaar van Jansen Techniek control systems in Putten. “Ik was gewoon te eigenwijs om voor een ander te werken. En mede dankzij de managementtalenten van mijn vrouw is het bedrijf uitgegroeid tot 55 man. Vanaf het begin blinken we uit in portioneer- en sorteeroplossingen. Een voorbeeld: bij een groot kipverwerkingsbedrijf hebben we vorig jaar de give-away van min 1,5 naar plus 0,25 procent weten te brengen. Tel uit je netto-winst.”

Jansen breidt jaarlijks uit met machines voor de voedingsmiddelen- en verwerkende industrie. Waaronder veel vis. “Als je een stukje vis koopt, dan hebben wij er meestal aan gezeten. Feitelijk verbinden we alle nodige machines aan elkaar zodat het één geheel wordt. Van sorteren en portioneren en van inpakken tot detecteren. De fileermachines verbinden we met trimlijnen aan de pinboners, enzovoorts. Jaar op jaar maken we meer machines voor de visverwerkende industrie; daar valt nog veel te automatiseren en dat gaat de marges en de kwaliteit ten goede komen. Ook gezien het gebrek aan vakmensen.”

Wil iemand drie of vier stukjes zalm op een schaal en is dat lastig, dan maakt Jansen stap-voor-stap een plan dat werkt. Dat wordt verwezenlijkt in vier hallen met respectievelijk afdelingen om te lassen, voor de engineering, om halffabrikaten te maken, om machines af te bouwen en voor de service-afdeling. Jansen: “Je ziet al langer dat in rood- en witvlees het geld wordt verdiend dankzij de techniek. Lever je aan de retail, dan is het een centenkwestie en telt elke gram. Twee jaar geleden zag ik aankomen dat hetzelfde in de visbranche zou gaan gebeuren. De retail interesseert zich voor vis. Verdiende je eerst kwartjes, nu worden het dubbeltjes. En als die marge naar beneden gaat, moet je wel automatiseren om te kunnen doorgaan.”

Aan Jansen ligt het niet: “We kennen de machines van binnen en van buiten en we staan bekend om onze goede service. We verlenen 24/6 service, we tellen de zondag niet mee als werkdag, maar als er brand is komen we helpen blussen.”

Dit is het eerste deel van deze rondvraag met het thema apparatuur. Volgende week verschijnt deel 2. Abonnees van Vismagazine lezen de complete rondvraag online of in Vismagazine 1-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

Altijd op de hoogte blijven?