Culinair Ontdekt: Aanlandplicht

Mindere vissoort

Nick Trachet ontdekt het nieuwe probleem in de visserij: de discard ban. Misdadig, zegt hij.

Nick Trachet - Foodlog

Mindere-vissoort-300x225 Wanneer u dit leest is de “Seafood Expo” op de Heizel alweer achter ons. Het evenement was aan zijn 25ste editie toe. Dit is de grootste professionele beurs ter wereld voor vis, schaal- en schelpdieren. Zoals ik al vaker schreef: het evenement heeft de wereldhandel in visproducten grondig veranderd, maar ook de stad zelf is erdoor veranderd. Er strijken gedurende een kleine week 1.800 bedrijven neer uit 79 landen, en al die mensen (ze worden op 25.000 geschat) logeren ter plekke en moeten nog eten en uitgaan ook. De hotelsector en de taxibedrijven weten het wel!

Feiten als basis van het beleid

Hoe is het met de visserij gesteld? In Europa gaat het helemaal goed. De Europese landen hebben, na decennia van “Ja, maar...” samen de beslissing genomen om zich alleen nog te baseren op de wetenschappelijke gegevens om vangstquota vast te leggen. Dat is uitstekend: geen politiek meer, maar feiten als basis van het beleid. Het gaat nu al jaren de goede kant uit: er zit meer pladijs in de Noordzee dan ooit eerder waargenomen. De haring kent recordvangsten, de kabeljauw is terug, iedereen blij. Ook de vervuiling daalt jaar na jaar.

Discard ban

Maar dan gebeuren er rare dingen. Ik was vorige maand In Zeeland voor de opening van het kreeftenseizoen. Wij journalisten werden er toegesproken door vissers die ons kwamen informeren over een nieuw probleem, de aanlandingsplicht (discard ban). Vissers moeten nu alle vis aanlanden die ze hebben gevangen, er mag niets meer overboord worden gegooid.

Het idee was nobel en komt van de Britten. Sterrenkok Hugh Fearnley-Whittingstall deed een oproep om geen goede vis meer weg te gooien. Minder bekende vissoorten moeten ook hun plek in de keuken vinden. En verder zijn vissers vaak verplicht om vis overboord te zetten wanneer hun quotum (de hoeveelheid van een bepaalde soort die hun boot mag vangen) overschreden is. Dat is inderdaad verspilling. Ook bij ons is er nu een beweging om met ‘mindere’ vissoorten te werken. Maar het is niet waar dat er goede vis wordt weggegooid. Alle vissoorten zijn tegenwoordig marktwaardig. In de visaflagen wordt er gekocht voor klanten tot in Barcelona en Milaan. En die lusten alles.

Maar Fearnleys nobele ideeën werden in Europese richtlijnen omgezet die zinloos, zelfs ridicuul zijn

Maar Fearnleys nobele ideeën werden in Europese richtlijnen omgezet die zinloos, zelfs ridicuul zijn. Sinds begin dit jaar moet nu alle (alle) vis aan land gebracht worden, ook piepkleine, waardeloze en springlevende. Alleen beschermde soorten, zoals bepaalde haaien en roggen moeten worden teruggegooid, ook al zijn ze dood. Dat raakt kant noch wal. Dat was ook de bedoeling niet.

Misdadig

Met de dood in het hart voeren de vissers al die ondermaatse vis aan, die vervolgens in beslag wordt genomen en vernietigd. De Europese politici hebben een mormel van een regel gecreëerd, waarvan de eerste bedoeling lijkt te zijn om de vissers te tergen. Vissers, die de laatste jaren al behoorlijk duurzaam waren gaan werken.

Met de dood in het hart voeren de vissers al die ondermaatse vis aan, die vervolgens in beslag wordt genomen en vernietigd

Vissers, en mensen zoals ik die regelmatig op een vissersboot staan, weten dat die teruggegooide vissen daarom niet zijn verloren. Heel wat dieren, vooral platvissen, leven nog vrolijk wanneer ze over boord worden gezet. Door ze te landen in de haven dienen ze noch de mens, noch de natuur. Ook de dode vis is nog voer voor vogels en zeedieren van aller aard. Onze Noordzeebodem is eeuwenlang ‘bemest’ met dode vis, dat heeft het huidige biotoop bepaald. De nieuwe regel verstoort dat evenwicht.

“Het is erger dan een misdaad”, zei ooit Joseph Fouché, Frans minister van Politie, “het is een fout.” We wachten nu allemaal tot andere politici deze waanzin doen stoppen. Ondertussen kunt u de vissers helpen door ook kleine vis te kopen. Droog ze goed af, haal ze door de bloem en frituur ze. Best lekker hoor. Smakelijk.

Lees ook
Minder puls, meer pluis

Minder puls, meer pluis

Op de Nederlandse stranden spoelt weer meer 'vispluis' aan, blijkt uit de jaarlijkse strandopruimdag die cultuurorganisatie Centree in Zierikzee dit weekend organiseerde.

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.

Flynth hoofdsponsor van het Holland Fisheries Event

Flynth hoofdsponsor van het Holland Fisheries Event

Op Urk vindt op 2 en 3 oktober de elfde editie van het Holland Fisheries Event plaats. Flynth adviseurs en accountants is opnieuw de hoofsponsor van deze visserij- en martieme vakbeurs.