foto’s: SVO en Myyryo Ballantine

Hij werkt al ruim dertien jaar in de visbranche, maar toch besloot Myyryo Ballantine (31) vorig jaar de mbo 3-opleiding Visspecialist bij SVO vakopleiding food te gaan volgen. Hij verfijnde zijn snijtechnieken en leerde veel over vis. Tot zijn verrassing ontdekte hij bovendien zijn passie voor koken.

Myyryo begon zijn carrière op een groenten- en fruitafdeling, maar rolde de vis in toen de visafdeling van zijn werkgever mensen tekort had. “En dat vond ik meteen veel leuker”, vertelt Myyro enthousiast. “Ik had meer contact met klanten en de sfeer was heel gezellig. De afgelopen jaren heb ik bij verschillende visbedrijven gewerkt en ik vind dat er in de vis pittige mensen werken. Dat ligt me prima! Bovendien ben ik zelf verslaafd geraakt aan vis. Vlees eet ik niet meer.”

Kennis overdragen aan collega’s

Inmiddels werkt Myyryo vijf jaar bij groothandel Hocras op de visafdeling. Hij is het gezicht van de afdeling, helpt klanten en bewerkt vis. Vorig jaar startte hij met de opleiding Visspecialist bij SVO. “Ik wilde al langer een opleiding volgen, maar dat ging steeds niet door”, zegt hij. “Bij Hocras kreeg ik die kans wel. Ik wilde graag een diploma halen en mijn kennis verder opschroeven. Ik werk al dertien jaar in de vis, maar toch leer ik veel tijdens de opleiding. Mijn snijtechnieken zijn verfijnd, ik werk veel netter en ik heb veel meer kennis over vis zelf. Het leuke is dat ik mijn collega’s ook weer dingen kan meegeven die ik leer tijdens de opleiding. Ik kan elke vismedewerker aanraden om een visopleiding te gaan doen. Je bouwt veel kennis van vis en van je vak op.”

Surinaams-Hollandse vis

De grootste openbaring van de opleiding was voor Myyryo het koken. Bereidingstechnieken zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding Visspecialist en Myyryo ontdekte dat hij koken geweldig vindt. “Ik blijk een passie voor koken te hebben”, zegt hij lachend. “Het is zo leuk om samen mooie gerechten te maken en de resultaten te proeven. Mijn zussen staan ervan te kijken, want ik ben tegenwoordig de rechterhand van mijn moeder in de keuken. Ik vind het zo leuk dat ik er serieus mee verder wil. Ik zie een combinatie van Surinaamse gerechten met Hollandse vis helemaal voor me, een soort nieuwe keuken. Samen met mijn moeder een foodtruck runnen, dat lijkt me wel wat. Zonder de opleiding had ik die liefde voor koken nooit ontdekt.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Altijd op de hoogte blijven?