Deze organisaties promoten wereldwijd duurzame visserij

15 februari 2022 Partner content

BEDRIJFINFORMATIE | Maar liefst 40 procent van 's werelds oceanen wordt zwaar getroffen door menselijke activiteiten, waaronder vervuiling, overbevissing en kustontwikkeling. Deze activiteiten kunnen leiden tot uitgeputte visserij en verlies van kusthabitats, wat een grote bedreiging vormt voor de mariene biodiversiteit en de voedselvoorziening van miljoenen mensen. Van de 600 mariene visbestanden die worden gecontroleerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), wordt meer dan 70 procent van de vissoorten in de wereld volledig geëxploiteerd of uitgeput. Duurzame visserij gaat dit tegen, waarover je meer kunt lezen op je mobiel met behulp van je sim only abonnement. Bekijk bijvoorbeeld de geleverde informatie van de onderstaande organisaties. 

Institute for Fisheries Resources

Het Institute for Fisheries Resources (IFR) in San Francisco, Californië, is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het visserijonderzoek en de instandhoudingsbehoeften van werkende vissers en vissersvrouwen. IFR gaat allianties aan tussen visarbeiders, overheidsinstanties en bezorgde burgers om de vispopulaties te beschermen en aquatische habitats te herstellen. IFR heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor hun inspanningen om een ​​duurzame visserijtoekomst veilig te stellen in een aantal gebieden, van het herstel van de Pacifische zalm tot de strijd voor regulering van toxines en landbouwhervormingen. IFR streeft ernaar zijn belangenbehartiging op het gebied van gemeenschappelijke bescherming en instandhouding van hulpbronnen te bevorderen.

Marine Conservation Alliance

De Marine Conservation Alliance (MCA) is een organisatie die bestaat uit kustgemeenschappen, oogstmachines, verwerkers en entiteiten van de westelijke Alaska Community Development Quota die gezamenlijk het merendeel van de zeevruchten oogsten die in de federale wateren van de Amerikaanse noordelijke Stille Oceaan worden gevangen. MCA werkt op internationaal, nationaal, staats- en lokaal niveau en houdt actief toezicht op visserijkwesties om duurzame visserijen te ondersteunen die de wereld helpen voeden. Enkele huidige MCA-initiatieven zijn Ecosystem-Based Fishery Management, onderzoek naar diepzeekoraal en essentiële vishabitats, en versterking van risicobeheer en vangstbeperkingen.

Aquaculture Stewardship Council 

De Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een internationale non-profitorganisatie die verantwoorde viskweekpraktijken erkent en promoot via hun certificeringsprogramma. In samenwerking met wetenschappers, natuurbeschermingsorganisaties, aquacultuurproducenten, verwerkers van zeevruchten en detailhandelsbedrijven heeft ASC een reeks normen opgesteld die de belangrijkste sociale en milieueffecten van de visteelt aanpakken. Deze omvatten vereisten voor landbouwpraktijken, voederingrediënten, traceerbaarheid, arbeidsrechten en de bescherming van omliggende lokale gemeenschappen. ASC ontwikkelt momenteel nieuwe normen en handhaaft periodieke beoordelingen van bestaande normen om hun blijvende relevantie en effectiviteit te garanderen.

International Collective in Support of Fishworkers

Het International Collective in Support of Fishworkers (ICSF) is een internationale niet-gouvernementele organisatie (NGO) die werkt aan de totstandbrenging van sociaal rechtvaardige en ecologisch duurzame visserij. In samenwerking met andere maatschappelijke organisaties werkt ICSF aan meer erkenning van de rechten van kleinschalige vissersgemeenschappen. Dit omvatte actieve deelname aan de ontwikkeling van de eerste internationaal overeengekomen richtlijnen voor het veiligstellen van duurzame kleinschalige visserij, gesteund door de VN ICSF-programma's die zich richten op het pleiten voor beleid dat de rechten van kleinschalige en traditionele vissersgemeenschappen erkent; de rol van vrouwen in de visserij en visserijgemeenschappen; de impact van klimaatverandering op de visbestanden; en de impact van handel op de voedsel- en bestaanszekerheid in vissersgemeenschappen.

Altijd op de hoogte blijven?