De Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ‘60

Het Haags Gemeentearchief brengt met het filmproject ‘Ik was erbij: verhalen uit de stad’ het verleden tot leven. Op het YouTube kanaal van Omroep West staat sinds kort een aflevering over de Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ’60.

Het filmproject ‘Ik was erbij: verhalen uit de stad’ is een combinatie van beelden van vroeger en persoonlijke verhalen van ooggetuigen die erbij waren. In het filmpje over de Scheveningse Visafslag komt Klaas Pronk aan het woord. Lopend door de visafslag en de haven van nu doet hij zijn verhaal.

Klaas werkte zijn hele leven met vis. Als 14-jarige startte hij aan boord van een Urker vissersboot. Na tien jaar in de visserij en op de grote vaart ging hij als zelfstandige aan de slag op de visafslag. Hij kon hier meer verdienen en was ook meer thuis.

Zwaar werk

Alles ging destijds nog met de hand, vertelt Klaas. Het lossen, sorteren en tonnen rollen. De vis zat nog in houten kisten die steeds zwaarder werden, doordat ze zich volzogen met water. Het ijs werd nog in zakken met paard in wagen aangevoerd. Het filmpje wisselt de beelden uit de jaren ’50 en ’60 af met beelden van de visafslag vandaag de dag. Hierdoor wordt het verschil tussen vroeger en nu nog duidelijker. Het materiaal, de vloer, en je ziet ook geen mensen meer met een sigaret tussen de lippen tussen de gevangen vis lopen.

Het was zwaar werk volgens Klaas. Hij loopt er nog krom van. Toch is hij niet negatief over zijn werk op de visafslag. “Zou het zo weer over doen”, zegt hij. “Gelijk.”

Dossiers
Lees ook
Visafslag Den Helder gaat dicht

Visafslag Den Helder gaat dicht

De visafslag Den Helder gaat sluiten. Alle activiteiten van Visafslag Hollands Noorden die plaatsvonden in Den Helder gaan naar de visafslag in Den Oever. Dat hebben de actieve leden van de Coöperatie Den Helder/Texel zaterdag 26 november besloten.

Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Natuurlijk is hij een visliefhebber. Een lekker visje gaat er immers altijd in. Maar vanaf 1 september bezoekt NVWA-medewerker Ron Dijkhuizen geen visafslag, vriestrawler of visverwerkend bedrijf meer. Z’n werkgever heeft hem met pensioen gestuurd.

Vis in de media - week 33

Vis in de media - week 33

Tekort aan personeel, het verdriet van de Zuiderzee en kabinet moet Noordzeevisserij steunen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.