De Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ‘60

Het Haags Gemeentearchief brengt met het filmproject ‘Ik was erbij: verhalen uit de stad’ het verleden tot leven. Op het YouTube kanaal van Omroep West staat sinds kort een aflevering over de Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ’60.

Het filmproject ‘Ik was erbij: verhalen uit de stad’ is een combinatie van beelden van vroeger en persoonlijke verhalen van ooggetuigen die erbij waren. In het filmpje over de Scheveningse Visafslag komt Klaas Pronk aan het woord. Lopend door de visafslag en de haven van nu doet hij zijn verhaal.

Klaas werkte zijn hele leven met vis. Als 14-jarige startte hij aan boord van een Urker vissersboot. Na tien jaar in de visserij en op de grote vaart ging hij als zelfstandige aan de slag op de visafslag. Hij kon hier meer verdienen en was ook meer thuis.

Zwaar werk

Alles ging destijds nog met de hand, vertelt Klaas. Het lossen, sorteren en tonnen rollen. De vis zat nog in houten kisten die steeds zwaarder werden, doordat ze zich volzogen met water. Het ijs werd nog in zakken met paard in wagen aangevoerd. Het filmpje wisselt de beelden uit de jaren ’50 en ’60 af met beelden van de visafslag vandaag de dag. Hierdoor wordt het verschil tussen vroeger en nu nog duidelijker. Het materiaal, de vloer, en je ziet ook geen mensen meer met een sigaret tussen de lippen tussen de gevangen vis lopen.

Het was zwaar werk volgens Klaas. Hij loopt er nog krom van. Toch is hij niet negatief over zijn werk op de visafslag. “Zou het zo weer over doen”, zegt hij. “Gelijk.”

Dossiers
Lees ook
Verse vismarkt Noordzee promoot Noordzeevis tegen betaalbare prijzen

Verse vismarkt Noordzee promoot Noordzeevis tegen betaalbare prijzen

Wie Noordzeevis zegt, zegt Verse Vismarkt Noordzee aan de Haven in Den Helder. Daar wordt iedere vrijdag verse Noordzeevis verkocht, direct van de visafslag pal ernaast. Verser kan niet. De twee mannen achter de Verse Vismarkt zijn Willem Gerssen van de gelijknamige viswinkel en groothandel en Bert de Groot, bedrijfsleider op de visafslag.

Veiling eerste Oosterscheldekreeft brengt 42.500 euro op voor Maag Lever Darm Stichting

Veiling eerste Oosterscheldekreeft brengt 42.500 euro op voor Maag Lever Darm Stichting

Radiomaker en muzikant Edwin Evers veilde 31 maart in de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat de eerste Oosterscheldekreeft. De opbrengst was 42.500 euro voor de Maag Lever Darm Stichting. Aquamossel-Triton uit Yerseke is de gelukkige eigenaar van de bijna 2 kilo wegende kreeft.

Visbranche in de media – week 11

Visbranche in de media – week 11

Vis met brandstoftoeslag, preventieve drugs- en alcoholcontroles bij vissers in België en de concurrerende platvis uit Alaska. Wat lazen we deze week over de Visbranche in andere media?