EC tikt Nederland op de vingers vanwege bijvangst

9 februari 2022 Mischa Brendel Ecomare/Salko de Wolf Den Hoorn Texel

De Europese Commissie geeft Nederland twee maanden de tijd om te voorkomen dat de beschermde bruinvis als bijvangst in vissersnetten terechtkomt.

Doet Nederland dit niet, dan volgen er mogelijk juridische stappen. Dit maakte de EC vandaag in een aanmaningsbrief bekend. In oktober 2020 al wees de EC Nederland op het feit dat er bij controles van de visvangsten in Nederlandse havens te veel beschermde soorten tussen de vangsten zaten. Ook moet ons land stappen ondernemen om te voorkomen dat bruinvissen in Natura 2000-gebieden verstoord worden.

De EC zegt dat “ondanks goed gedocumenteerd bewijs van het gevangen raken in vistuig van deze soort, Nederland niet voldoende actie heeft ondernomen om bijvangsten in zijn wateren en door zijn vloten te monitoren”, iets waartoe Nederland wel verplicht is volgens de Habitatrichtijn. Volgens deze richtlijn is Nederland ook verplicht om het houden van streng toezicht op bijvangsten en het doden van beschermde soorten om te zetten in wetgeving; ook dat is nog niet gebeurd.

Altijd op de hoogte blijven?