Bij het NIOZ in Yerseke is het nieuwe kinderboek van Wouter Klootwijk gelanceerd. ‘De zee hield het lang geheim’ beschrijft de avonturen van Luuk en Kaat, kinderen van een Zeeuwse mosselvisser. Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal, waar Yerseke onder valt, las het eerste hoofdstuk voor aan de kinderen van groep 7 van de Ds. G.H. Kerstenschool.

Geïnspireerd door het geheim uit het boek hingen de kinderen tijdens de boekpresentatie zelf een touw in de getijdebakken van het NIOZ in de Oosterschelde. Nu is het voor al deze kinderen hopen dat – net als bij Luuk en Kaat uit het boek – daar aan het einde van de zomer mosselen aan groeien. Eind augustus - als de kinderen in groep 8 zitten - komen ze dat zelf ontdekken. 

Wouter Klootwijk is niet alleen bekend als tv-maker van programma’s als Klootwijk aan Zee en de Wilde Keuken, maar ook een gevierd kinderboekschrijver (met inmiddels ruim twintig boeken op zijn naam). Zijn jongste boek is gesitueerd in Zeeland en meer in het bijzonder in een van de mosseldorpen. Luuk en Kaat beleven in het boek tal van avonturen en doen een grote ontdekking. Op een dag hangt Luuk zijn fles met warme thee in het koude zoute water van de haven. Als er plotseling een storm opsteekt, gaan Luuk en Kaat vlug naar huis. Ze vergeten hun fles. Totdat ze maanden later iets heel bijzonders ontdekken. 

De kinderen van groep 7 van de reformatische basisschool in Yerseke hebben nu een eigen touwtje in de Oosterschelde gehangen. Hopelijk doet de natuur zijn werk en kunnen de kinderen aan het einde van de zomer de eerste babymosseltjes oogsten. 

Beeldend verhaal

De mosselsector is enthousiast over het kinderboek. “Wouter Klootwijk is in staat een op het oog ingewikkelde boodschap voor kinderen krachtig en beeldend te maken. Het boek ‘De zee hield het lang geheim’ beschrijft heel sprekend de groei van mosselen in de natuur”, aldus Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers bij de lancering. 

Het door Esther Leeuwrik prachtig geïllustreerde boek ‘De zee hield het lang geheim’ is uitgegeven door Uitgeverij Leopold en te koop bij de boekhandel of online.  

Eerdere kinderboeken van Klootwijk vielen in de prijzen. In 2017 schreef hij  ‘Anne, het paard en de rivier’, over een meisje dat onbevangen de wijde wereld ingaat. Het werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury en bekroond tot een van de Best Verzorgde Boeken. In 2019 verscheen ‘Naar de overkant’, waarin twee kinderen die elkaar aan de overkant van een rivier zien een manier bedenken om elkaar te kunnen bereiken. Dit boek werd bekroond met een Zilveren Griffel. 

Boekpresentatie NIOZ 2 Kinderboekenschrijver Wouter Klootwijk is in staat eem ingewikkelde boodschap voor kinderen krachtig en beeldend neer te zetten. (© Nederlands Mosselbureau)

Altijd op de hoogte blijven?