Haagse horecaondernemers willen Noordzeevis een prominente plek op de menukaart geven. Zo kunnen gasten - zodra de horeca weer open mag - kennis maken met bijzondere en lekkere vissoorten. Koken met Noordzeevis biedt naast de vele culinaire mogelijkheden ook aantrekkelijke verkoopmarges. Dat bleek tijdens het vijfde online webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Maandag 12 april was het vijfde webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze keer stond het culinaire aspect van Noordzeevis centraal. In het webinar werd samen met de horeca vooruitgekeken. Kansen zien de ondernemers volop: “We hebben zalm en tonijn volledig van onze menukaart gehaald en bieden nu alleen maar Noordzeevis aan, ook op onze vis BBQ”, aldus Tobias Smallenbroek, chef-kok bij Strandtent Solbeach. Ook Arie Kuijt, visinkoper op de visafslag van Scheveningen heeft ideeën voor de horeca. Hij raadde de horecaondernemers aan om de hele vis als snack te serveren, denk daarbij bijvoorbeeld aan gefrituurde spiering. Harry Zarautz liet weten dit in zijn restaurant zeker wel te willen gaan proberen. Dat past uitstekend bij zijn Scheveningse klandizie. 

Kansen

De verkoopmarges op Noordzeevis kunnen zeer aantrekkelijk zijn voor de horeca. Soms tot wel 25 procent op het product. Daarnaast worden er ook heel veel verschillende onbekende soorten Noordzeevis aangevoerd waarvan de inkoopprijzen laag zijn. Soms tot onder de één euro per kilo verse vis. Vissen zoals wijting en grauwe poon worden in grote volumes aangevoerd. En deze vissoorten doen qua culinaire mogelijkheden niet onder voor duurdere varianten, zoals zalm en tonijn.

Workshop

Een gedeelte van het webinar was ingericht met een kookworkshop. Deelnemers aan de workshop kregen van tevoren schelvis thuisbezorgd en tijdens het webinar de gelegenheid om deze, onder leiding van chef-kok Ayk van der Stadt van restaurant Greens, om te toveren tot schelviskoekjes. Dat leidde tot tal van aansprekende gerechten.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 ver- schillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komen De meeste vissen die we eten komen niet uit de Noordzee, terwijl onze zee een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld is. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin.

Het culinaire webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen is terug te kijken op het Youtube kanaal van de stichting.

 

Info@noordzeevisuitscheveningen.nl, of via de website www.noordzeevisuitscheveningen.nl

Afbeeldingen /foto’s en tekst zijn vrij om te gebruiken.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?