In 2021 verwijderden vissers 756 ton zwerfafval uit zee

28 april 2022 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand/Unsplash

Met het project Fishing for Litter is in 2021 756.000 kilo zwerfafval uit zee opgevist. Een verbetering van het oude record van 2020 toen vissers 644.000 kilo uit zee haalden. Dat blijkt uit het jaarverslag van vereniging KIMO Nederland en België, de organisatie van dit project.

Fishing for Litter moet de verontreiniging van de zee terug dringen en nieuwe vervuilingen voorkomen. Ook willen vissers voorkomen dat er afval van de visserij in de Noordzee terecht komt. Bodem- en garnalenvissers krijgen tijdens het vissen veel afval in hun netten. Voorheen gooiden ze dit terug in zee. Nu nemen de vissers Big Bags mee aan boord, waarin ze het afval verzamelen.

Nieuw record

De 756.000 kilo zwerfafval in 2021 is een nieuw record. Sinds de start van het project in 2001 brachten vissers niet zoveel afval aan land. Volgens vereniging KIMO Nederland en België waren er zelfs noodtransporten nodig om de havens te voorzien van voldoende Big Bags.

Verklaring toename

Mike Mannaart van de vereniging geeft op NOS een aantal verklaringen voor de toename. Er doen meer vissers mee aan het project, de containerramp met de MSC Zoë van 2019 speelt een rol en tot slot het verbod op de puls. ‘Gewone’ netten halen namelijk meer spullen uit zee.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Opvissen afval helpt

Schipper Sander Meijer (NG-21) reageert op de Facebookpagina van Stichting EMK op het nieuws. “De visgronden waar wij normaal liggen, zijn inmiddels aardig schoon gevist. Vorige week hadden we na zeven dagen vissen slechts een enkele Big Bag afval. Voorheen hadden we er wel vier aan dek staan. Soms zelfs zeven of acht! Het helpt zeker dat afval vissen.”

Recycling

Afvalverwerkers halen het opgeviste afval op in de haven. Indien mogelijk wordt dit gerecycled. Visserijnieuws meldt dat in 2021 Bek & Verburg, Groningen Seaports en Impact Recycling besloten om gezamenlijk het netmateriaal te recyclen. Momenteel testen ze of deze kunnen worden omgezet in hoogwaardige grondstoffen PP en PE. Hogeschool NHL/Stenden onderzoekt waar PP en PE uit visnetten voor gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld vispluis voor de productie van borstelkoppen.

Bron: Vereniging KIMO / NOS / Visserijnieuws

Altijd op de hoogte blijven?