Met liefde gevangen, met smaak gegeten

Met liuefde gevangen, met smaak gegeten

Dit boek is geschreven met een missie, namelijk ter promotie van wildgevangen vis. De recepten zijn dan ook grotendeels bedoeld als inspiratiebron om de diverse mogelijkheden van vis mee te ontdekken. De hoofdrol van de recepten wordt steevast vervuld door vangst van Dieneke Ras’ echtgenoot, die van beroep visser is.

Deze persoonlijke connectie met de visserij bracht de auteur, die naar eigen zeggen nooit zo van koken hield, er een aantal jaar geleden toe haar eerste kookboek te schrijven. In 2014 werden grote hoeveelheden schol doorgedraaid, wat Ras enorm zonde vond. Ze begon te experimenteren met de bereiding van schol en besloot na enthousiaste reacties uit haar omgeving haar recepten te bundelen in het boek ‘Skolle’.

In haar nieuwste boek neemt Ras het wederom op voor de visserij, omdat ze vindt dat wildvangst meer waardering verdient, dan het nu krijgt. Volgens Ras past wildgevangen, verse vis zeer goed binnen de huidige zoektocht naar een bewust voedingspatroon en is het zonde dat er niet meer mee wordt gedaan. Wildgevangen vis is niet alleen een kwaliteitsproduct, je kunt er volgns de schrijfster ook eindeloos mee variëren. In dit boek breekt ze dan ook een lans voor de vele vissoorten die de zee te bieden heeft, middels maar liefst 170 recepten. De recepten zijn laagdrempelig, waarbij Ras de lezer aanmoedigt desgewenst een ander soort vis te gebruiken of andere groenten en kruiden toe te voegen; zelf experimenteren met vis is wat haar betreft het belangrijkst. Ras verwerkt een grote hoeveelheid vissoorten tot een grote variatie aan gerechten, denk bijvoorbeeld aan rogschnitzel, zeeduivelrollade en tarbotwraps. De recepten zijn over het algemeen vrij eenvoudig en makkelijk te volgen, een voordeel voor de Nederlandse consument die het vaak nog lastig vindt om vis zelf te bereiden. Naast complete gerechten bevat het boek basisinformatie over het keuren van verse vis en over hoe vis het beste gebakken kan worden.

Dit alles maakt het boek uiterst geschikt om klanten te laten zien hoeveel kanten ze met vis op kunnen; het is een prima inspiratiebron om iedereen die vis (beter) wil leren bereiden. Het boek heeft als bonus een kort verslag van een week op de vissersboot van haar man. Een mooie toevoeging van het verhaal áchter de vis.

De volledige opbrengst van dit en het eerste boek van Ras gaat naar watergerelateerde projecten in Malawi. Van de opbrengst van ‘Skolle’ kon in drie dorpjes een waterput worden geslagen. Al met al is dit boek een sympathieke introductie tot het bereiden van vis, met een mooie boodschap én een goed doel.‘

Het boek is te bestellen bij Dieneke Ras, mail naar: skolle@solcon.nl.

Dossiers
Lees ook
Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur is een heerlijk boek voor iedereen die van Nederlandse geschiedenis, eten en tijdschriften houdt. Ik val in alle categorieën, maar de eerste twee zijn het belangrijkst.

Nieuw magazine over Noordzeevis uit Scheveningen

Nieuw magazine over Noordzeevis uit Scheveningen

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen presenteerde donderdag 30 juni het nieuwe magazine ‘Noordzeevis uit Scheveningen: Op reis met vis uit eigen zee’. Met dit nieuwe magazine wil de stichting consumenten inspireren met internationale recepten vol Noordzeevis uit Scheveningen.

Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit en inclusie zijn actuele onderwerpen. Denk aan Black lives matters, #metoo en de zwartepietendiscussie. Ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven vinden diversiteit belangrijk. Maar hoe ga je met dit onderwerp aan de slag? Het boek De Inclusiemarathon, het Managementboek van het jaar 2022, kan hierbij helpen.