Nieuw product IntelligentFood verkleint vis-afvalstroom

olie vis

In de week van de circulaire economie presenteert IntelligentFood haar nieuwste product: olijfolie met makreel- en palingessence. De duurzame olie wordt gedeeltelijk gemaakt van visreststromen.

In de culinaire olie zijn paling- en makreelresten verwerkt, afkomstig van twee visverwerkende bedrijven waar IntelligentFood mee samenwerkt. Met producten zoals deze, ontwikkeld op basis van reststromen, wil de coöperatie bijdragen aan de maatschappelijke doelstelling om 50% minder voedsel te verspillen in 2030. Eerder al ontwikkelde oprichter Junion Hanenberg koffiekoekjes van reststromen van een bladerdeegfabrikant.

In het persbericht van IntelligentFood noemt Hanenberg de olijfolie duurzaam en lekker: “Je kunt ermee bakken en braden, puur als dressing in vissalades gebruiken of er een lekker stukje brood in dopen bij de borrel of als voorafje.” Hanenberg richt zich voor de afzet van de olie vooral op horeca- en visspeciaalzaken. Inmiddels hebben twintig bedrijven in de omgeving van Rotterdam het product opgenomen in hun assortiment.

intelligentfood Junion Hanenberg (midden) en salesteam

Op dit moment ontwikkelt IntelligentFood met verschillende partners onder meer een olie met essence van garnalen- en rivierkreeftjes en producten met resten van avocado's en mango's. Businesspartners, met name industriële producenten van voedsel, kunnen lid worden van de coöperatie. Daarbij ligt de focus niet op financiële investeringen, maar op levering in natura van hun reststromen.

Lees ook
Project Paling Over De Dijk gestart

Project Paling Over De Dijk gestart

Het project Paling Over De Dijk is voor de negende keer gestart bij de waterkrachtcentrale en stuw ter hoogte van Maurik in de Rijn. Deze waterkrachtcentrale belemmert palingen in hun trek naar zee. De komende drie maanden helpen beroepsvissers palingen veilig langs de barrière, zodat ze naar de paaigronden in de Sargassozee kunnen trekken.

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Onderzoek visconsumptie

Onderzoek visconsumptie

Onderzoeksbureau GfK is in de zomerperiode onderzoek gestart naar de visconsumptie gedurende het afgelopen jaar in opdracht van het Nederlands Visbureau. In het najaar zullen feiten en cijfers over het consumptiegedrag van de Nederlandse consument worden gepresenteerd.