Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

oesters

Naast de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen is nu ook de locatie het Veerse meer MSC-gecertificeerd. Ook de technieken ‘off-bottom’ installaties en professioneel wild-geraapte oesters krijgen het duurzaamheidscertificaat.

De afgelopen negen maanden heeft een onafhankelijk audit-team van Control Union beoordeeld of de oestertafels en -manden, de zogeheten ‘off-bottom’ installaties, aan de waterrand van de Oosterschelde in aanmerking kwamen voor MSC-certificering. Zij concluderen dat er aan de MSC-maatregelen wordt voldaan, maar dat er wel additionele maatregelen nodig zijn om dit te kunnen blijven garanderen. De oesterkwekers moeten in de komende jaren bijhouden hoeveel oesters er precies door de ‘off-bottom’ installaties heen gaan en dat dit er niet meer zijn dan de afgesproken hoeveelheden zoals is vastgeletd in het vangsmodel (de Harvest Control Rule). Daarnaast moeten de wildrapers aantonen dat systematisch wordt toegezien op het formaat van de oesters die zij rapen, zodat alleen volgroeide oesters worden geraapt. Alleen als er aan deze voorwaarde wordt voldaan, blijft het MSC-certificaat behouden.

Lees ook
Producten bereiden met Oosterschelde water

Producten bereiden met Oosterschelde water

Studenten aan de SVO foodservice opleiding in Goes maken kennis met het bereiden van producten met gezuiverd Oosterschelde water.

The Lemon's Kitchen's Jadis Schreuder derde MSC-ambassadeur in Nederland

The Lemon's Kitchen's Jadis Schreuder derde MSC-ambassadeur in Nederland

De Marine Stewardship Council (MSC) heeft er een nieuwe ambassadeur bij. Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen, is na chefkok Bart van Olphen en garnalenvisser Johan Rispens de derde ambassadeur.

Strengere regels voor rapen schelpdieren

Strengere regels voor rapen schelpdieren

De provincie, natuurorganisaties, de visserij- en recreatiesector en andere belanghebbenden willen strengere regels voor het rapen van oesters en mosselen op de Zeeuwse schorren. Het aantal kilo's moet beperkt worden. Dat meldt PZC.