Producenten Noorse kweekzalm verdacht van kartelvorming

29 januari 2024 Redactie Vismagazine Martin Schotte via Pixabay
De Europese Commissie verdenkt zes producenten van Noorse kweekzalm van kartelvorming. Met onderlinge prijsafspraken hebben de producenten tussen 2011 en 2019 de zalmprijzen opgedreven en winst gemaakt. “Een overtreding van de antitrustregels van de EU”, aldus de Europese Commissie.

De verdenkingen betreffen Mowi, Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Lerøy en SalMar. In 2019 startte de Europese Commissie het naar mogelijke kartelvorming van deze partijen. Inspecteurs vielen in Noorwegen en ook in Nederland kantoren binnen. Inmiddels heeft de Europese Commissie de zes producenten op de hoogte gesteld van de verdenkingen en bracht 25 januari een persbericht hierover naar buiten.

Waar verdenkt de Europese Commissie de producenten van?

De zes producenten worden verdacht van het uitwisselen van commercieel gevoelige informatie met betrekking tot verkoopprijzen, beschikbare volumes, verkoopvolumes, productievolumes en productiecapaciteiten, evenals andere prijsbepalende factoren. Het vermoedelijke doel van dit vermeende gedrag was het verminderen van de schommelingen op de markt.

Noorwegen is goed voor ruim de helft van de productie van gekweekte Atlantische zalm wereldwijd en de EU is de belangrijkste importeur ervan. Het gaat alleen om de verkoop van verse, hele en gestripte Atlantische zalm gekweekt in Noorwegen; dit omvat bijna 80 procent van de export van Noorse kweekzalm. Ingevroren of bewerkte zalm, zoals zalmfilet of gerookte zalm vallen erbuiten.

Hoe verloopt dit proces?

Als de verdenkingen van de Commissie worden bevestigd, betekent dit een overtreding van artikel 101 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (‘VWEU’), dat kartels en andere beperkende zakelijke praktijken verbiedt. Dit kan leiden tot hoge boetes.

Het proces ziet er verder als volgt uit. De Commissie heeft de zes producten schriftelijk op de hoogte gebracht van de verdenkingen en zij krijgen nu de kans om zich hiertegen te verweren. De commissie velt daarna een eindoordeel. Als de Commissie oordeelt dat de partijen prijsafspraken hebben gemaakt krijgen ze een boete van maximaal 10 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet van een bedrijf.

Bron: Europese Commissie

Altijd op de hoogte blijven?